Čo robiť keď vás mačka budí v noci?

Mačka prejavuje svoj prirodzený temperament vo všetkých situáciach. Je to navyše nočný tvor a môže vás začať v noci budiť svojim mňaučaním či škrabaním nábytku. Prečo to robí?

Keď mačka mňaučí v noci väčšinou chce dosiahnuť vašu pozornosť. Preto nie je vhodné, aby ste jej dávali jesť, alebo ju inak podporovali. Nehrajte sa s ňou, jednoducho nerobte nič a nechajte ju mňaučať.
  • môže sa stať, že sa začne prejavovať viac agresívnejšie keď si ju nebudete všímať a k svojmu mňaučaniu pridá aj škrábanie, skákanie a pod. Je dôležité túto fázu vydržať, po určitej dobe (väčšinou po týždni) dôjde k upokojeniu.
  • hrajte sa s mačkou pred spánkom aspoň 15 – 20 minút.
  • vždy keď ráno vstanete, nedávajte mačke hneď jesť, urobte si osobnú hygienu a až potom môžete dať mačke jedlo.
  • navštívte zverolekára a zistite či mačka netrpí nejakými zdravotnými ťažkosťami.
  • možno je hladná – večer pred spaním skúste dať mačke do misky granule ak bude ráno prázdna príčinou mohol byť hlad.
  • vhodná je kastrácia. (Mačka je počas párenia nervózna a v noci mňauká aby privolala kocúra.)
Nepokoj mačky, hlučnosť – mravčanie, váľanie sa po zemi, vystrkovanie zadočka, v určitých prípadoch aj značkovanie močom sú väčšinou u nesterilizovanej mačky príznaky ruje. Mačku ruja vyčerpáva fyzicky aj psychicky.
Ruja mačky – trvá zhruba 14 – 22 dní, väčšinou dvakrát do roka. (Na jar a na jeseň.) K prvej ruji dochádza väčšinou medzi 4 – 12 mesiacom, kedy je považovaná za pohlavne dospelú. Chová sa väčšinou nepokojne, divoko, môže začať značkovať a mať tendenciu utekať.
Nevykastrovaný kocúr často uteká z domu, aby prebehlo párenie z mačkou. Pre kocúra to je nebezpečná situácia, pretože kocúr vtedy nevníma nič iné iba mačky. (Môže tak nechtiac podbehnúť pod kolesá auta.) Domov môže prísť doráňaný (bitky s ostatnými kocúrmi), unavený, hladný.
Čo naozaj nerobte
  • mačku netrestajte.
Na väčšinu postelí sa zmestí 6 mačiek. Desať keď na nej nespí majiteľ.

Máte nejaké problémy so svojou mačičkou, či psíkom? Už nemusíte mať! Poďte na https://silazdravia.sk/zvieracie-problemy/

Spracovala: Silazdravia.sk