Keď máte na určité potraviny ,,veľkú chuť“

Keď má človek na niečo naozaj veľkú chuť, väčšinou to znamená, že telu chýba určitý vitamín, alebo minerál. Pozrite sa na potraviny ktoré to bývajú najčastejšie:

Vajíčka
Dve vajíčka obsahujú 13 g bielkovín, pričom žĺtko obsahuje tuky. Dôležité sú aj pre svoj obsah aminokyselín, síry a selénu.
Mäso
Silná túžba po mäse môže znamenať, že organizmus má potrebu doplniť železo, alebo zinok.
Kyslé ovocie
Neustála potreba kyslého ovocia môže mať príčinu v poruchách pečene alebo žlčníka.
Banán
Organizmus môže poukazovať na nedostatok draslíka. V priebehu pravidelného užívania močopudných liekov alebo kortikoidov (ktoré ochudobňujú organizmus o kálium) často býva chuť na banán.
Kola
Chuť na kolu väčšinou spôsobuje závislosť na kofeíne, nápoj nemá žiadnu výživovú hodnotu.
Kyslé potraviny s octom
Ak sa tehotné ženy ale aj iní ľudia dožadujú kyslého jedla, pravdepodobne potrebujú soľ. Tieto jedlá však obsahujú aj veľké množstvo draslíka.
Olivy
Obľúbené sú pre svoj obsah soli. Majú ich radi najmä ľudia so zníženou činnosťou štítnej žľazy.
Soľ
Sodík je to, čo si v tomto prípade žiada organizmus. Taktiež sa nevylučuje nedostatok jódu v štítnej žľaze alebo Addisonova choroba, ktorá vedie k nízkej hladine sodíka.
Cibuľa
Chuť na pikantné môže poukazovať na pľúcne ťažkosti, alebo problémy s prínosovými dutinami.
Zmrzlina
V zmrzline je veľa vápnika a cukru. Týka sa to najmä diabetikov a osôb s hypoglykémiami.
Ľad
Môže sa jednať o varovný signál, že telo potrebuje doplniť železo.
Orechy
Túžba po orechoch môže byť spôsobená zvýšenou potrebou bielkovín, B vitamínov a tukov. Zaujímavosťou je, že ľudia pod vplyvom stresu jedia viac orechov ako tí, ktorí sú pokojní a vyrovnaní.
Syr
S veľkou pravdepodobnosťou sa jedná o nedostatok vápnika a fosforu. Brokolica tiež obsahuje veľké množstvo vápnika a fosforu, ale podstatne menej kalórií než syr.
Čokoláda
Nutnosť pravidelného prísunu čokolády môže naznačovať chýbajúci prísun vitamínu B, horčíku a minerálnych látok. Pravidelný príjem čokolády však vytvára návyk na cukor a na kofeín.
Mlieko
Môže sa jednať o potrebu vápnika, ale častejšie si organizmus vyžaduje aminokyseliny triptofán, leucín, lyzín. Pre nervóznych ľudí je tryptofán vhodný pre svoje upokojujúce účinky.

Spracovala: Silazdravia.sk

Pravda o pitnom režime