Odhaľte pravdu vďaka reči tela

Reč tela predstavuje podceňovanú súčasť komunikácie. Ten, kto sa naučí lepšie vnímať reč tela druhých, čoskoro zistí, že výraz tela vypovedá veľmi veľa o vnútornom svete človeka, pretože vďaka reči tela sa prejavuje to, čo je nevypovedané – naše myslienky, motívy a postoje.
Čo by ste si mali pamätať

V prvom rade si treba uvedomiť, že každý človek sa pohybuje jedinečným spôsobom a súhra fyzických a psychických faktorov je značne komplexná. Preto ak chcete porozumieť reči tela, nikdy neposudzujte človeka na základe jedného jediného signálu.
Signály reči tela môžu o tom, že človek klame iba poskytnúť indície. Keď sa napríklad niekto pri rozhovore často obzerá, alebo si zakrýva ústa, nemusí to automaticky dokazovať že vám klame. Pokiaľ by ste chceli hľadať pretvárku v tvári treba vždy brať do úvahy kontext toho, čo je povedané, i to ako sa dotyčný človek tvári obvykle. Pokiaľ však dochádza k odhaleniu klamstva, klamár väčšinou začne byť nahnevaný, ale svoje pocity musí skrývať, aby sa neprezradil, takže môže zatnúť zuby aby sa neprezradil. Tento mimický výraz je často vidieť v súdnej sieni, keď obžalovaný klame, alebo počuje ako niekto presne popisuje jeho činy. Tu sú ďalšie signály ktoré vám môžu napovedať pri odhaľovaní pravdy:
  • príliš intenzívny očný pohľad môže byť snahou dominovať a býva tiež chápaný ako prejav agresivity.
  • rýchle rozprávanie naznačuje určitý nepokoj, takýto človek býva často nervózny, a môže trpieť aj nízkym sebavedomím.
  • ruky pri krku (hranie sa so šperkami na krku, šúchanie si krku, naprávanie si kravaty a pod.) – väčšinou znamená nepohodu, určitý stres.
  • príliš sladký hlas naznačuje skôr neúprimnosť. Takýto človek niečo iné hovorí, ako si naozaj myslí.
  • ak človek klame väčšinou náhle zmení držanie tela. Často stuhne a zhrbí ramená.
  • keďže ten, kto klame chce, aby mu ostatní verili, často sa nakloní k človeku s ktorým hovorí. Robí to preto, že sa tak chce zapáčiť a pôsobiť priateľsky.
  • v strehu by ste mali byť aj vtedy, ak je druhý človek v rozhovore nepokojný, často sa ,,ošíva“ alebo sa naopak skoro vôbec nehýbe. Takéto neprirodzené chovanie väčšinou naznačuje, že človek klame.
  • pokiaľ človek dostane určitú otázku a inštinktívne si dá dlaň cez ústa, urobí to prevažne vtedy, keď sa mu už nechce zaoberať danou témou, alebo nechce odpovedať na otázku. V podstate ide o symbolické gesto ktoré hovorí: ,,už nič nepoviem.“
  • človek ktorý má čo skrývať si často položí ruku na zraniteľné miesta ako je krk, brucho, hruď či dokonca genitálie. Robia to aj ľudia ktorí sa cítia ohrození, boja sa.
  • prekríženie rúk na hrudi nemusí znamenať nič vážne. Takémuto človeku môže byť jednoducho zima, alebo sa v takej pozícii cíti príjemne. Ale môže sa jednať aj o ochranu samého seba vo chvíli kedy sa cíti neisto či zraniteľne. Ale pokiaľ človek náhle prekríži ruky pri rozhovore môže svojim chovaním prezradzovať že nehovorí pravdu alebo nehovorí všetko. Ruky si človek prekríži i vtedy, keď sa mu ten druhý nepáči.

Spracovala: Silazdravia.sk

Ste éterický typ, rebel alebo vodca?