Ako mať dobrú imunitu

Najčastejšie sa imunitné ťažkosti spojujú s častým nachladnutím a najrôznejšími opakovanými zápalmi. To však ani zďaleka nie je ten najzávažnejší prejav zle fungujúceho imunitného systému.

Závažnejším prejavom sú alergie, pretože alergie nespôsobujú alergény, ale zle fungujúci imunitný systém. Ďalšou závažnejšou formou sú autoimunitné ochorenia, najrôznejšie kožné ochorenia, tráviace problémy a onkologické ochorenia.
Napriek veľkej zložitosti imunitného systému je vhodné začať liečbu od orgánu, kde vzniká veľká časť imunity. Jedná sa o sliznicu tenkého čreva, kde sa ,,školia“ imunitné bunky a kde vzniká základ imunity všetkých slizníc. Tenké črevo je nielen základom obranyschopnosti, ale tiež bariérou, ktorá chráni krv proti vniknutiu nežiadúcich  látok – toxínov a nestrávených, nerozložených bielkovín. V čreve sídli obrovské množstvo mikroorganizmov ktoré s nami žijú v symbióze. Ak sa však niektoré druhy batérií, či plesní premnožia, produkujú toxíny, čím poškodzujú celý organizmus.
Podstatné je preto dbať na kvalitu tenkého čreva a tiež orgánov ktoré s ním spolupracujú – slinivka brušná a pečeň.
Dôležité je vedieť, že s imunitou súvisí i psychika. Stres, zlé skúsenosti, preťaženie nervového systému sa prenáša do celého tela a pôsobí na jeho orgány. A práve tam, kde má človek svoje slabé miesto môže vzniknúť problém.
Doporučenie
  • vhodná je špargľa, listová zelenina hlávkový šalát, kaleráb, čakanka, mrkva, uhorky, repa, pažítka, žerucha, tekvica, zeler, špenát, kapusta, mrkva, cibuľa, kukurica, varená zelenina, kyslá kapusta, uhorky kvašáky, čerstvé ovocie – hlavne zásadotvorné ako sú jablká, hrušky, citrón, slivky, varené ovocie, pečené jablká, varené jablká so škoricou (bez cukru a konzervácie), obilniny, škroboviny ak nie ste celiatici, alebo ak nemáte kvasinkové ochorenia, ovsené kaše, ryžové kaše so škoricou, krúpy, pohánka, chudé mäso, dusené ryby, kura, bravčové mäso, baranie mäso, jogurt, acidofilné mlieko, zelené potraviny (mladý jačmeň, chlorella.)
  • piť môžete bylinné čaje s horčinami, čakanku, harmanček, na jar čerstvý puškvorec, žihľavu, šťaveľ, skorocel, púpavu.
  • majoránka rozpúšťa uzly v tenkom čreve, uvoľňuje svalové kŕče v spodnej časti chrbta, zintenzívňuje krvný obeh, utišuje a uvoľňuje tenké črevo.
  • vhodný je rakytníkový olej, psylium, aloe, laktobacily a pankreatické enzýmy.
Čo ste asi nevedeli
Vhodné je vyhýbať sa bielemu pečivu – tuky s cukrami prekyslia organizmus a vzniknú plesne a kvasinky. Orechy, semená spôsobujú plesne, mechanicky ničia črevo. Dobré je aj obmedziť príjem mäsa – príliš veľa bielkovín totiž zaťažuje lymfatický systém, prekysľuje organizmus. Nie je ani vhodné jesť veľa surovej a horúcej stravy, používať menej korenia,  pretože veľa korenia naleptáva sliznice.
Psychosomatický pohľad
Dobré je, ak si človek vymedzí svoje hranice, mal by sa snažiť uvedomiť si, čo je pre neho naozaj dôležité, vážiť si samého seba. Zároveň sa naučiť prijímať situácie také, aké sú. Zvládať, prijímať zmeny pokojnejšie a tiež nemať existenčný strach.

Spracovala: Silazdravia.sk

Zbohom zdravé črevo?