Lieky a ich interakcia s potravinami

Podobne ako sa vyskytujú interakcie medzi dvoma liekmi, rovnako sa to deje aj s potravinami. Môže sa totiž často stať, že váš liek vám neprináša požadovaný efekt, alebo sa naopak dostavujú vedľajšie účinky. Vtedy je dobré brať aj do úvahy možnosť, či sa to nedeje v dôsledku určitého stravovania. Niektoré súčasti stravy totiž bránia vstrebávaniu liekov.
Čo ste asi nevedeli

Ľanové semiačko, ktoré podporuje trávenie, môže znížiť reciprocitu liekov proti bolesti.
Minerály ako vápnik, horčík majú tendenciu viazať sa na účinné látky v liekoch a preto ich organizmus nemôže vstrebať.
Ak užívate akýkoľvek liek, vždy si starostlivo prečítajte príbalový leták a riaďte si jeho pokynmi.
Napríklad množstvo vlákniny ktoré je obsiahnuté v cereáliách, müsli, znižuje vstrebávanie účinných látok v liekoch, medzi ktoré patrí napr. digoxín používaný k posilneniu srdcovej činnosti, prekvapivo i lovastatín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu, jedno z najrozšírenejších antibiotík penicilín, značne užívané antidiabetikum metformín a tyroxín, ktorý sa nasadzuje pri liečbe nedostatočnej funkcie štítnej žľazy.
Čo by ste si mali pamätať
Veľa liekov, napríklad antibiotiká, ničia žalúdočné kyseliny a pokiaľ pri ich užívaní vypijete málo tekutín, prechádzajú lieky žalúdkom pomalšie a znižuje sa ich účinnosť. To isté sa deje ak ste po jedle. Prípravky ktoré tlmia bolesť je preto lepšie užívať nalačno, asi pol hodinu pred jedlom.  Avšak niektoré účinné látky ktoré sú v prípravku obsiahnuté, ako napríklad kyselina acetylsalicylová, ktorá tlmí bolesť, zároveň silne dráždi žalúdočnú sliznicu. Preto pokiaľ je v príbalovom letáku uvedené užívať pri jedle, je lepšie dať si ho najneskôr do piatich minút po jedle.
Niektoré prípravky od bolesti obsahujú kofeín, takže ak pijete veľa koly, alebo čierneho čaju (či ďalšie prípravky ktoré obsahujú kofeín (káva, čierny čaj, kola, quarana, čaj maté, kakao, čokoláda, energetické nápoje) môže sa dostaviť búšenie srdca či trasenie. Medzi užívaním liekov od bolesti a pitím nápojov s obsahom kofeínu dodržiavajte prestávku aspoň dvoch hodín.
U mnohých liečiv je zistené, že grapefruitová šťava ovplyvňuje ich účinnosť. Sú to napríklad lieky používané k liečbe vysokého krvného tlaku, leukémie, väčšina antidepresív, antibiotiká, lieky znižujúce hladinu cholesterolu, lieky proti nespavosť, väčšina liekov proti bolesti a pre zvýšenie potencie.  Grepová šťava tlmí pôsobenie antikoncepčných tabletiek.
Veľké množstvo soli znižuje účinky diuretík, ktorá tlmí účinok betablokátorov používaných k liečbe vysokého krvného tlaku.
Alkohol ovplyvňuje účinky mnohých liekov, a u niektorých dosť zásadne. Napríklad alkoholické nápoje v spojení s liekmi na diabetes, alebo s inzulínom môžu vyvolať hypoglykémiu (pokles hladiny cukru v krvi) pretože znižujú tvorbu glukózy v pečeni.
Pokiaľ beriete železo v tabletách, mali by ste po jeho užití počkať najmenej dve hodiny než si dáte špenát, rebarboru, alebo čierny čaj. (Či akýkoľvek kofeín.) Čierny čaj a káva zabraňujú vstrebávaniu železa kvôli vysokému obsahu trieslovín.
Potraviny bohaté na vitamín K môžu v závislosti na konzumovanom množstve ovplyvniť účinky liekov na znižovanie zrážanlivosti krvi.

Spracovala: Silazdravia.sk

Ako byť zdravým