Lenivosť, nedostatok vôle, pocit beznádeje, podráždenosť – za tým môže byť aj vážne psychiatrické ochorenie!

Bipolárna porucha je vážna psychiatrická choroba pri ktorej dochádza k cyklickým zmenám nálady, strieda sa mánia – veľmi dobrá nálada a depresia. Hovorí sa o nej ako o chorobe geniálnych. Často ňou trpia umelci, výtvarníci, skladatelia, zabávači.
Pred prepuknutím choroby sa môžu, ale aj nemusia objaviť varovné signály. Prvé epizódy tejto poruchy väčšinou začínajú v adolescencii, alebo v skorej dospelosti. Môžu byť vyprovokované extrémnym stresom, ale neskôr sa už môžu vyskytovať spontánne a opakujú sa.
Ľudia ju často zamieňajú s lenivosťou, nedostatkom vôle, nezodpovednosťou a pritom ide o vážne ochorenie.
Pre tento omyl mnoho ľudí nikdy nevyhľadá lekársku pomoc a celoživotne trpí.
Príčinou býva i hanba priznať si, že som chorý a snaha sám si pomôcť, alebo čakanie na zázrak, že chorobu prekonám bez liečby iba silou vôle, čo je nemožné. Depresia je najčastejšia duševná choroba, častejšie sa objaví u žien ako u mužov. Často prechádza do mánie kedy sa človek cíti naopak veľmi dobre. Ľudia dokážu byť extrémne zábavný, získavať si priateľov, partnerov, avšak daň ktorú si táto eufória vypýta je v lepšom prípade depresia, v horšom život, ako to bolo napríklad u speváka Petra Muka. Tieto dva stavy sa striedajú v rôzne dlhých časových intervaloch.
Čo by ste si mali pamätať
Ak si začnete uvedomovať, že kolísanie nálad a výkonnosti má nepriaznivý vplyv na váš súkromný, či pracovný život mali by ste sa poradiť s lekárom.
Príznaky
Beznádej, pocit bezmocnosti, chudnutie, strata hmotnosti, depresia, extrémna aktivita či pasivita, ľahostajnosť, nechutenstvo, nepokoj, nesústredenosť, podráždenosť, výbuchy zlosti, agresia, pokles sebavedomia, sebadôvery, nespavosť, nadmerný spánok, ťažkosti zaspať, časté zobúdzanie, problémy s erekciou, nezáujem o sex, samovražedné myšlienky, strata koníčkov, záujmov, vyčerpanosť, zmeny nálad, náladovosť, ale dokonca aj ušné šelesty a ťažkosti s dýchaním.
Ľudia s touto poruchou trpia aj častejšie migrénami, cukrovkou, chorobami srdca, chorobami štítnej žľazy, obezitou.
Príčina
Genetická dispozícia a vyvolávajúcim faktorom sú prežité zážitky. Dedičná dispozícia však nie je nevyhnutnosťou. Neharmonická rodia zvyšuje riziko jej vzniku.
Existujú štyri druhy epizód – hypománia, mánia, depresia a zmiešaná epizóda.
Hypománia je slabšia ako mánia. Jedná sa o akúsi chorobne povznesenou náladou, pri ktorej býva narušená súdnosť a kritickosť. Nebezpečie je že ľudia ju znášajú dobre, a preto mnohokrát prestanú užívať lieky a vyhľadávať lekára. Dôležitú úlohu ma psychiater, ktorý dokáže stanoviť správnu diagnózu a zahájiť liečbu, čim skôr sa začne tým menej bude pacient a jeho okolie trpieť.
Liečba
Lítiom na stabilizáciu nálady, antidepresívami. Psychoterapia je veľmi účinná, dôležité je, aby si chorý uvedomil a priznal že má bipolárnu poruchu a zároveň sa chcel liečiť.
Ak sa choroba nelieči podľa štatistík každý piaty človek s týmto ochorením spácha samovraždu. Vyskytujú sa tiež problémy s nadužívaním alkoholu, alebo drog, ku ktorým majú títo pacienti väčší sklon.
Vhodné je venovať sa športu, koníčkom, joge, relaxovať, chodiť do spoločnosti, nevyhýbať sa kontaktu s ľuďmi.
Psychosomatický pohľad
Ste prispôsobivý typ, ale veľakrát na úkor samého seba. Je dôležité pracovať na vlastnej osobnosti, na tom, čo ste vy sami. Neuzatvárajte sa pred skutočnosťou, neuzatvárajte sa do seba.

Spracovala: Silazdravia.sk

Bývate často podráždený, máte výbuchy zlosti, zápach dychu a hemoroidy?