Závažná baktéria Legionella sa môže týkať aj vás!

Keď sa baktéria Legionella dostane do tela napadá všetky bunky v tele a môže spôsobiť príznaky podobné zápalu pľúc a dýchacie problémy. Pri komplikáciách môže dôjsť až k úplnému zlyhaniu pečene a ľadvín.
Čo ste asi nevedeli

V roku 1976 sa v hoteli vo Philadephii stretli americkí veteráni. 220 z nich začalo mať vážne zdravotné problémy ako kašeľ, dýchacie ťažkosti a vysoké teploty. Bohužiaľ lekári nesprávne diagnostikovali infekciu ako zápal pľúc a liečili ju penicilínom. Táto liečba však nezabrala a až 34 veteránov zomrelo. Nakoniec zistili že ich problémy zapríčinila nesprávna mikroklíma s malou filtráciou vzduchu.
Baktérie sa v kvapkách vody dostávali pomocou obrovských ventilátorov prakticky všade. Smrtonosný opar plný baktérií sa dostal do ovzdušia a pomaly klesal pozdĺž budovy dole, priamo na ulicu. Dopadali aj na chodcov ktorí prechádzali okolo hotela. Dostali sa tiež na recepciu hotela vďaka ventilácii. Zamestnanci hotela si zrejme vybudovali proti baktérii ochranné látky, navyše boli mladší a zdravší než tí, u ktorých ochorenie prepuklo.
Tejto baktérii sa dobre darí vo vlhkom prostredí, alebo teplej vode do 40 stupňov. Množí sa v umelom prostredí ako sú chladničky, klimatizácie, ohrievače vody, zásobné nádrže, stroje na výrobu ľadu, fontány, ale aj lekárske prístroje, ktorých povrchy prichádzajú do styku s vodou.
Aby ste zamedzili výskytu tejto baktérie je potrebné zabezpečiť správnu teplotu vody. Dôležitá je aj mikrobiologická čistota vodného potrubia najmä vo veľkých zariadeniach ako sú hotely, nemocnice, kúpele…
Baktérie sa množia pri teplote 20-50°C. Nad 50°C sa baktérie už nemnožia, pri 60°C umierajú približne za 60 minút, a nad 70°C už docielite úplné dezinfekčné prostredie. Často sa vyskytujú v bojlery, preto by ste nemali znižovať v zásobníku vody teplotu pod 60°C
Do tela sa dostanú kontamináciou pitnej vody, alebo vdýchnutím vody rozprášenej vo vzduchu. Pri liečbe sa používajú antibiotiká.
Tip
Uistite sa, či je váš bojler nastavený na správnu teplotu. Klimatizácie by mali byť pravidelne čistené. Pravidelne dezinfikujte potrubie teplej vody.

Spracovala: Silazdravia.sk

Vďaka chlamýdiam hrozí neplodnosť, infarkt, silný kašeľ a dokonca aj oslepnutie