Viete čo znamená syndróm suchého oka?

Počet ľudí trpiacich týmto syndrómom sa každý rok zväčšuje. Syndróm suchého oka znamená  poruchu omývania očného povrchu. Tento zdravotný problém môže spôsobiť poškodenie rohovky (zápal rohovky a spojiviek) čo môže viesť k závažným zrakovým ťažkostiam.

Príznaky
  • pálenie očí, pocit cudzieho predmetu v oku (pocit piesku, tlak v oku), precitlivelosť na svetlo, suché oči, únava očí, začervenanie oka, očí, môže sa objaviť aj zhoršené videnie, bolesť hlavy ale aj nadmerné slzenie ktoré je spôsobené nekvalitným slzným filmom pri ktorom dochádza k neustálemu dráždeniu zaschýnajúceho povrchu oka.
Príčina
  • prašné prostredie, vysoký vek, sledovanie televízie, počítaču (človek menej žmurká), kontaktné šošovky, hormonálne zmeny u žien, očné alergie, znížená produkcia sĺz, cukrovka, reuma, zlá výživa, endokrinné poruchy, klimatizácia, vplyv počasia, užívanie liekov, choroby kože, znížená imunita organizmu.
Nezamieňajte si syndróm suchého oka s alergiou. Vyhľadajte preto lekára, aby sa určila správna diagnóza.
Liečba 
  • kvapky do oka – umelé slzy.
  • často vetrať ale bez prievanu, snažiť sa čo najmenej využívať klimatizáciu, suchý vzduch zvlhčovať – v zime, alebo ak sa nemôžete vyhnúť pobytu v klimatizovanej izbe. Vhodné sú prechádzky na čerstvom vzduchu.
  • dostatočne prijímať tekutiny, nefajčiť, vyhnúť sa alkoholu.
  • hlavne pri pozeraní televízie, alebo práci na počítači sa snažiť často žmurkať.  (Človek sa sústredí na pozeranie a zabúda žmurkať.)
  • používajú sa špeciálne gély a masti ktoré sa aplikujú na noc.
  • v ťažších prípadoch sa pristupuje k bezbolestnému ambulantnému zákroku – implantácii plugov do slzných kanálikov.
Tip
Obrazovku monitora umiestnite tak, aby jej horný okraj bol v úrovni vašich očí. Omega 3 a omega 6 dokážu zredukovať symptómy syndrómu. Nedávna štúdia tiež zistila, že po požití kofeínu došlo za pár hodín k zvýšenej tvorbe sĺz.
Psychosomatický pohľad
Asi máte rozpor medzí tým, čo vidíte a tým, čo by ste si priali vidieť. Niečo sa vám asi nepodarilo, nedarí, ale vy chcete byť silný i napriek tomu, že vnútorne trpíte. Nebojte sa ukázať svoje pocity.

Spracovala: Silazdravia.sk

Dôležitý význam omega – 3 a omega – 6 mastných kyselín v tom správnom pomere