Chutná, voňavá korenina, ktorá sa podľa písomných prameňov používa viac než štyri tisíc rokov. Toto korenie bolo známe v Egypte, v starovekom Grécku a Ríme. Mattiolo vo svojom Herbáre zo 16 storočia doporučuje škoricovú kôru s teplým vínom. Zdôrazňuje jej močopudné vlastnosti, podtrhuje jej pôsobenie pri srdcovo cievnych ochoreniach. Zdrojom škoricovej kôry je predovšetkým škoricovník čínsky a škoricovník cejlonský, ktorý pochádza zo Srí Lanky a považuje sa za kvalitnejší.
Čo ste asi nevedeli
Škoricová kôra môže zlepšovať trávenie, zmierniť kŕče a bolesti tráviaceho ústrojenstva. Má silné antiseptické účinky, pokiaľ sa odvar z tejto kôry podá na začiatku nachladnutia, väčšinou sa darí ochorenie zastaviť. Nesmie sa ale podávať pri horúčke, pretože silne zahrieva a mohla by stav pacienta zhoršiť. Pri nadmernej konzumácii môže poškodiť pečeň a obličky. Vhodné je užívať maximálne 1/3 čajové lyžičky do jedla 1 – 2 krát denne. Nemali by ju užívať tehotné ženy.
Terapeutické využitie
-
podporuje krvný obeh
-
podporná liečba pri ateroskleróze
-
podporná liečba pri artritíde
-
podporná liečba kvasinkovej infekcii
-
pomáha pri kašli a má mierne sedatívne vlastnosti
-
podporná liečba peptických vredov žalúdka
-
znižovanie hladiny cholesterolu a hladiny cukru v krvi
-
zmierňuje menštruačné problémy
Tip
Necelú polovicu kávovej lyžičky mletej škorice rozmiešajte v 1 polievkovej lyžice medu. Dôkladne premiešajte a nechajte 5 minút odstáť. Potom môžete pridať pár kvapiek citrónu a skonzumovať. Tento recept je vhodný pri prechladnutí.
Spracovala: Silazdravia.sk