Ohrozujúca meningoková infekcia

Ide o nebezpečnú baktériu ktorá najviac postihuje deti. Prenáša sa respiračným sekrétom a slinami. Nakaziť sa dá pri bozkávaní, kýchaní, zdielaní pohára, alebo jedla. Človek môže mať túto baktériu v tele, nespôsobí mu problémy, ale stáva sa prenášačom choroby. (To znamená, že u neho sa príznaky neobjavujú, ale nakazí druhých ľudí.) Najviac postihuje deti a ohrození sú ľudia s oslabeným organizmom, unavení, vyčerpaní. Ak sa toto ochorenie nezačne liečiť včas, hrozí nebezpečenstvo smrti. Smrť nastáva v 25% prípadov.
Čo ste asi nevedeli

Rizikovou skupinou nie sú len deti, či mladí ľudia, ale aj častí návštevníci barov, reštaurácií, cestovatelia, osoby ktoré majú vírusovú infekciu, ale aj osoby žijúce v spoločných domovoch ako je napr. väzenie, internáty.
  • mnoho ľudí má baktérie na nosohltane a nemajú žiadne problémy.
  • môže prísť k zápalu mozgových blán, ktorý zabíja asi 10% ľudí, alebo ak sa baktéria dostane do krvi vzniká meningokoková sepsa – vzniká srdcové zlyhanie, postihnuté sú obličky, pečeň, mozog a srdce – kvôli nedostatku kyslíku začínajú postupne zlyhávať.
Príznaky
  • horúčka, zvýšená teplota, bolesť svalov, odpadnutie, svalová slabosť, svalové kŕče, zvracanie, fľaky na tele.
Vždy ak sú príznaky chrípky a objavia sa na koži červeno čierne fľaky, krvné podliatiny, tak okamžite vyhľadajte lekára!
Príčina
  • baktéria sa z prenášača kvapôčkovou infekciou prenáša na oslabeného človeka.
Liečba
  • okamžite pri podozrení na meningokok sa podajú antibiotiká, následná liečba je v nemocnici, prevencia očkovanie proti typu A, C, nevýhoda je, že u nás sa vyskytuje typ B a C. Typ B sa neočkuje.
  • ak sa objaví sepsa musí sa zabrániť zlyhaniu orgánov, podáva sa kyslík, infúzie, umelá pľúcna ventilácia.
Psychosomatický pohľad
Asi cítite tlak zo svojho okolia, možno máte pocit, že ste niečo zmeškali, prípadne, že neviete niečo vyriešiť a preto sa radšej neusilujete. Naučte sa riešiť svoje problémy a nenechávajte riešenie na druhých ľuďoch. Prijmite svoju zodpovednosť.
Deti majú choroby duchovnej príčiny dvojakého druhu. Prvá sa týka tzv. karmických, alebo dedičných väzieb – to sa týka najmä vrodených chorôb (ale nie je to podmienka), a druhá sa týka rodiny. (Samotných rodičov, najmä matky.) Ak má matka problémy, je neurotická, nesnaží sa o harmonické prostredie, tak všetky negatívne nálady prenáša na dieťa. Čím by teda mala ochorieť ona, ochorie nakoniec dieťa. Preto duchovné prebudenie patrí väčšinou rodičom chorého dieťaťa.

Spracovala: Silazdravia.sk

Pozor na prechodenú chorobu!