Rúško nezaručuje že sa nenakazíte! Preto by sme mali vedieť aké nosiť rúško, či respirátor a ďalšie dôležité rady!

Používanie ochranných pomôcok je veľmi dôležité nielen pri nebezpečných vírusoch ako je koronavírus Covid 19, ale aj pred ostatnými vírusmi a baktériami.
Čo by ste si mali pamätať

Hygienické rúško (hygienická maska, ochranné rúško)
1. Zabraňuje prenosu z úst, avšak nechráni dýchacie cesty. Poskytuje jednoduchú bariéru. Slúži predovšetkým ako bezprostredná jednorázová ochrana pred rozptýlením malých kvapôčok pri kýchaní, alebo kašlaní z tela chorého na ostatných v jeho blízkosti. To znamená, že ochranné rúška sú určené najmä pre chorých ľudí, ktorí nechcú nakaziť ostatných vo svojom okolí, pretože aspoň čiastočne eliminujú šírenie nákazy na okolie.
2. V prípade ochorenia, alebo vtedy ak je predpoklad, že by ste mohli byť nakazení používajte hygienické rúško! Nie respiračnú ochrannú masku s ventilom, pretože tak ohrozujete ostatných okolo seba.
3. Rúško je potrebné meniť najneskôr po dvoch hodinách, ale väčšinou skôr podľa závažnosti stavu –  po 15 – 30 minútach. Ak rúško pri dýchaní navlhne, vymeňte ho! V teplom počasí môže byť včas nevymenené rúško nebezpečné, pretože rýchlo zvlhne.
4. Rúško ušité z akejkoľvek látky má minimálny efekt ochrany, cez bežný textil vírus prejde. Vhodnejšia je husto tkaná bavlna, ktorá pomôže aspoň na 60%. Po dvoch hodinách používania je potrebné rúško vymeniť. Použité textilné rúško sa dá oprať pri teplote min. 60 °C a potom prežehliť.
5. Pokiaľ nie je k dispozícii rúško, pomôže aj improvizácia, zakryť nos a ústa šatkou, šálom. Pri prevencii je dôležitá aj dôkladná hygiena rúk a minimalizovanie dotyku tváre rukami. Ako vhodná náhrada rúška je možné použiť aj vrecko do vysávača.
6. Pred nasadením rúška je nutné umyť si ruky mydlom a vodou. Rúško treba skontrolovať či nie je poškodené. Chytať ho  treba za gumičky (šnúrky) a pomocou týchto gumičiek si ho nasadiť. Je potrebné nasadiť si ho tak, aby maximálne priliehalo k tvári. Správne nasadené rúško má zakrývať ústa, nos aj bradu. Počas nosenia sa ho nechytajte. Pred snímaním s tváre si umyte ruky mydlom a vodu. (Alebo použite dezinfekčný prípravok.) Opäť ho pridržte za gumičky (šnúrky) a tak ho dajte dole z tváre.
7. Rúško je potrebné po použití zabezpečiť tak, aby sa nemohol nikto infikovať.
Respiračná ochranná maska s najvyšším stupňom ochrany FFP3
1. Môže znížiť riziko ochorení na minimum. (Ochrana proti baktériám a vírusom.) Filtruje aj jedovaté, rakovinotvorné a rádioaktívne častice. Odfiltruje až 99% častíc s veľkosťou do 0,6 μm. Pred zakúpením respirátora sa uistite, že má certifikačnú značku CE, ktorá označuje zhodu s normami EÚ v oblasti zdravia, bezpečnosti a ochrany životného prostredia. Ak je na respirátore označenie NR znamená to, že respirátor je určený na jednorázové použitie. (8 – 12 hodín) Ak má označenie R možné použiť ho viackrát, vždy podľa konkrétneho návodu na použitie. Dobrou možnosťou je aj používanie respirátora s ochrannými okuliarmi, pretože nákaza sa môže šíriť aj cez oči.
2. V prípade ochorenia, alebo vtedy ak je predpoklad, že by ste mohli byť nakazení používajte hygienické rúško! Nie respiračnú ochrannú masku s ventilom, pretože tak ohrozujete ostatných okolo seba.
3. Pred nasadením respirátora je nutné umyť si ruky mydlom a vodou. Respirátor treba skontrolovať či nie je poškodený. Chytať ho treba za gumičky (šnúrky) a pomocou týchto gumičiek si ho nasadiť. Je potrebné nasadiť si ho tak, aby maximálne priliehal k tvári. Vďaka tomu sa človek výrazne vystaví nižšiemu počtu potenciálne patogénnych čiastočiek, ktoré sú rozptýlené vo vzduchu. Pokiaľ majú páni fúzy, je dôležité oholiť si ich. Cez netesnosti, ktoré by spôsobila brada by mohol prenikať nefiltrovaný vzduch a respirátor by stratil účinnosť. Správne nasadený respirátor má zakrývať ústa, nos aj bradu. Počas nosenia sa ho nechytajte. Pred snímaním s tváre si umyte ruky mydlom a vodu. (Alebo použite dezinfekčný prípravok.) Pri jeho snímaní z tváre sa nedotýkajte časti, ktorá filtrovala vzduch. Opäť ho pridržte za gumičky (šnúrky) a tak ho dajte dole z tváre.
4. Respirátor je potrebné po použití zabezpečiť tak, aby sa nemohol nikto infikovať.
Akékoľvek maska  bude mať minimálny efekt ak ju človek nepoužíva spolu s ďalšími opatreniami. Podstatná je pravidelná, dôsledná hygiena, čistenie povrchov, dotykových zariadení a vyhýbanie sa spoločenským kontaktom.
Čo ste asi nevedeli
Ak budete vysedávať na balkóne a váš sused bude  nakazený (a bude bez rúška) môže vás nakaziť. (Koronavírus Covid 19 sa prenáša asi 4. 5 m a vydrží vo vzduchu pol hodinu.) Ak bude sused na balkóne kašlať, kýchať (spievať)… vírus sa zachytí aj na povrchoch. (Koronavírus Covid 19 dokáže byť aktívny až 9 dní mimo hostiteľa, ale presné výsledky zatiaľ nie sú známe. Jeho aktivita sa predlžuje s nižšou teplotou a väčšou vlhkosťou vzduchu.) Ukazuje sa, že najmä mladí ľudia sú vo veľkej miere bezpríznakovými nosičmi. Pri ochrane pred koronavírusom Covid 19 je najpodstatnejšia karanténa a hygiena.
Domáca výroba rúška – ak si potrebujete vyrobiť rúško, je dôležité, aby ste pri jeho výrobe dodržovali zásady hygieny!

Spracovala: Silazdravia.sk