Koronavírus a domáci miláčikovia

Existujú dva typy psích koronavírusov, jeden spôsobuje gastrointestinálne ťažkosti a druhý môže spôsobiť respiračnú infekciu. Aj mačky trpia určitými typmi koronavírusu. Avšak nový druh koronavírusu COVID – 19 nesúvisí so žiadnym psím ani mačacím koronavírusom. To, že človek chová domácich miláčikov môže byť dokonca veľkým prínosom.

Pri častom kontakte so zvieratami človek prichádza do styku s mnohými vírusmi ktoré majú, takže náš organizmus sa ich naučil bez problémov zvládnuť, preto dokáže lepšie reagovať na rôzne iné nákazy.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) neexistujú dôkazy o prípadoch nakazených domácich zvierat. V určitých prípadoch sa môže stať, že napríklad pes bude mať slabo pozitívny test (vzorky z ústnej a nosnej dutiny) avšak tu  nejde o to, že by sa ním nakazil. Súvisí to s tým, že vírus dokáže prežiť na rôznych povrchoch. Jedná sa teda o kontamináciu. Opäť je preto dôležitá hygiena. Po návrate so psom s prechádzky je vhodné utrieť aspoň labky antiseptickými utierkami.
Niekto kto má veľkú obavu pred novým typom koronavírusu, nasadzuje na prechádzku psovi ochrannú masku na tvár, ale zatiaľ sa zdá, že toto opatrenie nemá žiadny zásadný význam, a niektorých psíkov, či mačku môže len zbytočne stresovať.
Odporučenie
Po kontakte s domácimi miláčikmi si treba umyť si ruky mydlom a vodou. Chráni vás to pred rôznymi bežnými baktériami ktoré sa môžu prenášať medzi domácimi miláčikmi a ľudmi.
Ak sa u vás vyskytne pozitívny test na koronavírus a máte psa či mačku, je vhodné aby práve zvieratá  boli aspoň 14 dni v karanténe. Je síce možné, že toto odporučenie nemusí mať svoje opodstatnenie, ale je lepšie ho vykonať. V Číne bol totiž jeden pacient s koronavírusom, ktorý mal psa. Hoci u psa našli vírus tiež, pes nakoniec neochorel.

Spracovala: Silazdravia.sk

Mňaukáči liečia