Kreatívna rodina

Jarka Špircová

V rannom detstve som veľa času trávila pri kreslení, maľovaní, či tvorení ako takom. V škole som sa vždy tešila na hodiny výtvarnej, no tento krátky čas mi nikdy nestačil. Jasnou voľbou pre mňa preto bola ZUŠ ka a hlavne to, že tam sa kládol dôraz na kvalitu a výsledok a nie na čas. Bolo len samozrejmé, že tam som sa cítila šťastná. Pri výbere školy som sa tiež nechávala unášať tým, čo ma najviac bavilo a vyštudovala som módne návrhárstvo a textilný dizajn. Po štúdiu to však už nebolo také jednoduché so zamestnaním. Prešla som si rôznymi oblasťami od práce kvetinovej aranžérky, cez vychovávateľku pre voľný čas študentov na internáte so zameraním na tvorivosť, taktiež ako poradca stavebného sporenia, či prácu telefonistky na online linke pre predaj noviniek. Stále som sa hľadala…

Tvorivý obchodík
Keďže manžel poznal môjho tvorivého ducha a vedel že, pracovne nie som šťastná, jedného dňa ma nasmeroval na prácu pre jednu českú spoločnosť, kde hľadali manažérku obchodu a kreativity. Všetko sa deje pre niečo a mne sa podarilo túto vysnívanú  prácu získať. Rozbiehala som na Slovensku výtvarný obchod so zameraním na predvádzacie akcie a  dielne. Tvorivé dielne pre deti aj dospelých, pre škôlky aj školy. Práca ma napĺňala, nadriadení boli veľmi korektní a spoločne s kolegynkami sa nám darilo s obchodom aj prosperovať. Zahraničná spoločnosť sa časom rozhodla napriek všetkému po 4 rokoch obchod na Slovensku zrušiť a tým a mi naskytla veľká šanca. Jedna z variant bola, prevziať obchod a pokračovať bez ich účasti. Manžel ma opäť podržal,  spoločnými silami sme nakoniec obchod vzali do vlastných rúk a s pomocou banky ho odkúpili. Priestory obchodu sme zväčšili, zákazníkom zabezpečili priestrannosť a prehľadnosť. Tvorivé dielne som doplnila ešte o večerné kurzy zamerané na väčšie projekty. Keďže kreatívny obchod, tak je samozrejmé,  že ten sortiment je veľmi rozsiahly. Chceli sme zachovať hlavne umelecký a výtvarný sortiment pre maliarov a umelcov od rôznych druhov farieb, štetcov, či  plátien. Kreatívny sortiment zahŕňa materiál, či náradie na všakovaké hobby techniky a taktiež sme zaradili aj aranžérsky a kancelársky sortiment. V súčasnosti sa trh kreativity vyvíja veľmi rýchlo, nakoľko je množstvo noviniek, našou výhodou je, že si ich naši zákazníci môžu vyskúšať priamo na mieste, prostredníctvom tvorivých dielní. Vo svojej podstate sa u nás dajú naučiť viacmenej všetky techniky, ak nie priamou účasťou na tvorení, tak minimálne poradenstvom. Zákazníkom, pre ktorých je Žilina vzdialená, sme pripravili už aj eshopovú online verziu s rovnakým názvom, čiže https://www.kreativnyobchod.sk/ kde si v pohodlí môžu nakúpiť, alebo sa inšpirovať.

Tvorba života
Keďže som mala to šťastie a narodila som sa milujúcim rodičom, ktorí ma vždy podporovali v mojich záujmoch, mohla som sa venovať prevažne tomu, čo ma bavilo. Okrem školských prác a projektov som v detstve vyrábala šperky z rôznych lacných, vtedy dostupných materiálov, šila som oblečenie pre bábiky, vytvárala pre ne mini nábytok a venovala som sa taktiež ručným prácam, ako je pletenie šitie a háčkovanie. Neskôr so šila oblečenie pre seba, sestru i maminu. Vyrábala som šperky, maľovala tričká, tašky, aranžovala bytové doplnky a tomuto všetkému sa samozrejme venujem aj dnes.

Inšpirácia
V súčasnosti pri mojej práci musím sledovať prichádzajúce trendy a novinky. Novinky ma nesmierne inšpirujú. Vždy keď sa niečo nové objaví, tak sa mi v hlave zrodí nápad ako to využiť pri tvorení a s čím ju skombinovať z toho, čo už máme. Tak nejak sa postupne rodia nápady aj na dielničky a kurzy. inšpirácie ku mne prichádzajú spontánne kedykoľvek, no najviac v noci, keď sa mi nedarí zaspať. Inšpirujem sa aj na výstavách, či tvorivých portáloch, no veľmi ma motivuje aj pobyt v prírode, kde čerpám nápady na tvorenie pri prechádzkach, alebo túrach. Rada aranžujem sezónne bytové dekorácie ako vence, okenné závesy, girlandy, či rôzne vianočné a veľkonočné ozdoby. Maľujem na tričká, bavlnené či ľanové tašky a vankúše. Vyrábam šperky modelovaním, alebo korálkovaním a medzi moju obľúbenú oblasť patrí aj scrapbooking, čiže výroba pohľadníc, fotoalbumov a iných papierových projektov.
Rodina
Rodina je základ, životný pilier, útočisko. Máme tri dcéry a každá z nich má svojim spôsobom umelecké cítenie. ( Asi po mne, lebo manžel je športovo orientovaný.) Myslím si, že správny rodič musí sledovať svoje dieťa počas celého vývoja a všímať si hlavne to,čo ho zaujíma. Podporuje ho v jeho záujmoch či koníčkoch, a vtedy sa dieťa vo svojom živote zaručene nájde. Ak sa to podarí, tak je to úžasné a určite sú šťastné obe strany. Naša najstaršia dcérka mala vždy zmysel pre detail, našla sa v estetickej stomatológii a my sme za to veľmi vďační, lebo ona je šťastná. Druhá dcérka v poradí je veľmi talentovaná i v jazykoch, nádherne spieva, baví ju divadlo a literatúra a zatiaľ študuje na VŠMU divadelnú kritiku. Cítim, že ju to napĺňa, tak časom uvidíme, ale verím, že si nájde svoje miesto v umeleckej sfére. Najmladšia je veľmi tvorivá, miluje zvieratá, krásne kreslí a je veľký detailista a pedant. Zatiaľ ju len sledujeme, ale určite budeme nápomocní, aby aj ona našla svoje smerovanie a bola šťastná. Je to pre nás veľmi dôležité, pretože podľa nás je šťastie rodičov priamo úmerné šťastiu svojich detí.

Viera
Verím v osud, verím v to, že každá duša má na svete nejaké poslanie = cieľ, ktorý si zadá ešte pred inkarnáciou. Tým je dané aj jej smerovanie, to čím si má prejsť, čo má zdolať, ako a kde má uspieť, ako sa vyvíjať, či skúsene stúpať do vyšších levelov.
Plány do budúcna
Momentálne prebieha obdobie Corona vírusu, kedy všetci zhodnocujeme. Netušíme kedy skončí, čo so sebou stiahne a čo komu prinesie. Chcela by som však, aby Kreatívny obchod nezmizol zo sveta a robil radosť našim zákazníkom, ktorí sa k nám chodia zrelaxovať a taktiež inšpirovať. Pred vypuknutím vírusu sme akurát dokončili náš nový eshop a preto by som mala túžbu, aby prinášal radosť a inšpiráciu a tým kreatívnym dušiam, pre ktoré sme z hľadiska vzdialenosti menej dostupní.
Chcem naďalej tvoriť a inšpirovať svojou prácou moje okolie a byť pri tom šťastná. Uvidíme, čo prinesie blízka budúcnosť, či sa i naďalej budeme môcť všetci realizovať tak ako predtým, alebo po novom, s novou víziou, s novými začiatkami a možno v inom leveli. Verím, že nám všetkým táto nečakaná pauza prinesie aj niečo veľmi pozitívne.
Sme kreatívny obchodík v centre Žiliny zameraný na predaj výtvarných ako aj hobby potrieb zo zameraním na ich prezentáciu cestou workshopov, tvorivých dielní a kurzov. Pôsobíme v Žiline ôsmy rok. Radi sa s vami podelíme s našimi skúsenosťami ako aj poradenstvom z oblasti kreativity a tvorenia. Pre tých, ktorým sme málo dostupní, sme spustili náš eShop kde nájdete množstvo produktov z našej ponuky. Okrem materiálov na príslušné techniky tvorenia si môžete vybrať u nás aj hotové, ručne vyrobené darčekové predmety, sezónne dekorácie, ručne maľované tričká, či plátenné tašky.
https://www.kreativnyobchod.sk/

https://www.facebook.com/kreativnyobchod.sk/

https://www.instagram.com/kreativny.obchod/

Foto: archív Jarka Špircová