Bolestivé kĺby? Zadovážte si koziu nohu!

Ano čítate správne – koziu nohu! Nejedná sa samozrejme o štvornohého domáceho miláčika, ale tak sa nazýva burina a zároveň bylinný poklad s oficiálnym názvom Kozonoha hostcová (Aegopodium podagraria), ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínu C, cenných minerálov, ako je železo a mangán. Pomáha, ak sa vám zadržuje voda v tele, lieči pakostnicu, bolestivé kĺby, pomáha pri bolestiach dolných končatín a podporuje metabolizmus. V liečiteľstve sa využíva hlavne nálev z podzemkov, ktorý je účinný pri reumatizme, močových kameňoch a dne.

Pre svoje blahodárne účinky sa dokonca pestovala v kláštorných záhradách, hoci pre záhradkárov je skôr postrachom. Je to totiž mimoriadne vytrvalá bylina z hlbokými koreňmi.
Jej názov Aegopodium je odvodené z gréckeho aigos – koza apodos – noha. Listy pripomínajú svojim tvarom odtlačok kozieho kopýtka. Podagra je starý názov pre ochorenie s názvom dna a podagraria znamená liečiaci dnu.
Rastlina dorastá do výšky 50 až 100 cm. Kozonoha patrí do čeľade mrkvovité, kvitne na bielo v máji až septembri, v bohatých súkvetiach s priemerom do 10 cm.
Chuťovo pripomína zeler a trochu petržlen. Najlepšie sú mladé, len niekoľko centimetrové lístky, ktoré sa dajú využiť napríklad aj na šalát. Keď narastie, kvitne na bielo. V máji, keď sú už listy veľké, veľmi dobre chutia aj stopky, ktoré môžu byť aj polmetrové. Korene sa dajú využívať aj ako zelenina do polievky.
Pri bolesti dolných končatín si pripravte kúpeľ z koreňa. 100 g čerstvých koreňov povarte vo 2 litroch vody a nechajte ťahať 15 minút. Potom nálev vlejte do nádoby na kúpeľ nôh a pridajte toľko vody, aby vám teplota bola príjemná.
Na koziu nohu sa podobá rastlina krkoška chlpatá. Rozdiel medzi nimi je práve v tom, že krkoška chlpatá je naozaj chlpatá a kozia noha je hladká. Krkoška síce nie je jedovatá, ale nie je ani taká chutná ako kozia noha a ani nemá také liečivé účinky.

Spracovala: Silazdravia.sk

Bylinky a ich energia