Kolagén – vzácna bielkovina pre každého!

Kolagén je bielkovina tvorená tromi proteínovými vláknami. Je základnou bielkovinou všetkých spojivových tkanív a predstavuje asi 25% všetkej bielkovinovej hmoty v organizme. Zatiaľ je známych 12 typov kolagénu ktoré sa nachádzajú v rôznych častiach tela. Od 25 roku života telo postupne stráca schopnosť tvoriť kolagén a po 40 roku ho už netvorí takmer vôbec. Nedostatok kolagénu spôsobuje zhoršenie stavu kostí, oslabeniu svalstva, pružnosti šliach a svalov, suchosť pokožky, vznik prvých vrások, ale aj celulitídu.
Čo ste asi nevedeli
Vaječné bielko je bohaté na lyzín, prolín, ale aj na samotný kolagén, rovnako tak cesnak, ktorý vďaka kyseline lipoovej a taurínu pomáha obnoviť zničený kolagén. Výborné sú tiež olivy. Netreba zabúdať aj na vitamín C,  ktorý pomáha premieňať prolín a lyzín na plnohodnotný kolagén. Vitamín C je dôležitý pre správnu tvorbu kolagénu v kĺbových chrupavkách. Za najkvalitnejší kolagén sa považuje rybí kolagén, pretože sa najviac podobá tomu ľudskému.
Kolagén typu I
Je najrozšírenejším typom  kolagénu, vyskytuje sa okrem iného aj v koži. Prítomný je v šľachách, väzivách a kostiach, kde vytvára silné vlákna.
Kolagén typu II
Najviac sa vyskytuje v chrupavke. Tu vytvára husté priestorové siete z veľmi tenkých vlákien. Drží chrupavku pohromade a zaisťuje pevnosť a odolnosť.
Denná dávka kolagénu
Aby kolagén fungoval v tele správne, je potrebné ho prijať v dostatočnom  množstve, minimálne 1000 mg a viac. V ľudskom tele účinkuje iba vtedy, ak je prijímaný spolu s vitamínom C. Bez vitamínu C ho totiž telo vylúči.
Kolagén aj pre zvieratá
Ako v prípade ľudí, tak aj u zvierat platí, že sa postupne dochádza k jeho vytrácaniu. Kolagén tvorí asi 30% bielkovinového tkaniva v tele zvieraťa a až 70% kože. Jeho nedostatok preto môže stáť za mnohými zdravotnými problémami. Kolagén sa síce v organizme zvieraťa neustále vytvára ale len v obmedzenom množstve ktoré nie je pre celkovú výživu postačujúce. Preto je aj v tomto prípade vhodné túto stratu dopĺňať. Dokáže pomôcť pri posilnení chrupaviek, kĺbov, kostí, zubov, pri kvalite srsti, pri hojení a regenerácie pokožky, napomáha pri hojení rán, celkovej regenerácii pri vysokej fyzickej záťaži. Dĺžka užívania kolagénu pre zvieratá záleží najmä od veku a konkrétneho problému, vo všeobecnosti ale platí, že zvieraťu treba dať aspoň dvoj až troj mesačnú kúru.

Spracovala: Silazdravia.sk

Zázrak menom kolagén?