Porucha trávenia?

Tráviace ťažkosti občas potrápia každého. Príliš veľa potravín, príliš mastné stravovanie, ale i surová strava môžu viesť po určitom čase k ochoreniam tráviaceho traktu. Poznáme rôzne poruchy ako – žalúdočná nervozita, gastritída, insuficiencia trávenia, citlivý žalúdok, slabé trávenie.

Príznaky
  • bolesť brucha,  zvracanie, nevoľnosť, citlivosť zubov, zubné kazy, grganie, nafúknuté, napäté, tvrdé brucho, naliehavý pocit hladu (po začatí konzumovanie potravy pocit naplneného žalúdka), nebolestivá hnačka so zvyškami nestrávenej potravy, nechutenstvo, pálenie záhy, plynatosť, pocit ťažkého, plného žalúdka, pomalé trávenie, poruchy trávenia, tráviace ťažkosti  – spôsobené studenými potravinami, ktoré nadúvajú, kapusta, cibuľa, ustrice… povlak na jazyku biely, bledý, sucho v hrdle, v ústach – bez pocitu smädu, ráno horká chuť.
Dôležité je vedieť, že ak máte problémy s trávením viac ako tri týždne navštívte lekára, aby zistil o aký problém sa presne jedná.
Príčina
  • záťaž príliš ťažkými potravinami, nedostatok tekutín, emocionálne, stresové príčiny. Presnú príčinu ťažkostí by však mal zistiť lekár.
Liečba
  • je dôležité mať správnu životosprávu, jesť častejšie menšie porcie. Nejesť údeniny, mastné a korenené jedlá.
  • dbať na pravidelný príjem tekutiny, vypiť okolo 2 litrov vody. Vyhýbať sa perlivým a sladkým minerálkam, káve, jedlám z cukru a bielej múky, tučným, vyprážaným jedlám a alkoholu. Jesť veľa ovocia a zeleniny.
  • nemiešajte škroby alebo cukry s bielkovinami, oddeľujte ovocie od bielkovín a škrobov.
  • každý deň mať fyzickú aktivitu – postačuje prechádzka. Vyhýbajte sa stresu, napätiu, nervozite, na všetko si naplánujte dostatočné množstvo času.
  •  čaj z mäty a repíku /3 deci/, piť tri dni doobeda, potom jeden deň vynechať a kúru zopakovať.
  • studený vývar z puškvorca – z koreňa, vypiť pred jedlom a po jedle.
  • každý deň je dobré užívať probiotiká (lactobacillus acidophilus) – 3 krát denne tabletku, a tiež užívať pankreatické enzýmy. Pokiaľ máte potvrdenú histamínovú intoleranciu užívajte probiotiká, ktoré neobsahujú lactobacillus bulgaricus ani lactobacillus casei.
  • zinok: dve tabletky denne po jedle, užívať pol roka potom stačí jedna tabletka.
  • jesť každý deň kyslomliečne výrobky, piť acidofilné mlieko, jesť bryndzu, pokiaľ nemáte problém s kravským mliekom, alebo histamínovú intoleranciu.
  • B komplex (mesiac tabletu denne po jedle, potom pol roka dve tablety denne)
  • konzumujte – cesnakový olej a éterické oleje – aníz zelený, bazalka pravá, malaleuka kajeputová, citrónovník pravý, rumanček kamilkový, oranžovník horký, šalvia lekárska, klinček, rasca lúčna, estragon (palina dračia), tymian, pelargónia – žalúdočné vredy, fenikel obyčajný, levanduľa lekárska – zápal tenkého čreva, majorán záhradný.
  • pri varení používajte bylinky a koreniny, ktoré podporujú trávenie – estragón, bobkový list, mäta, kôpor, rasca, chren, trebuľka, fenikel, šarina, škorica, ďumbier.
  • pri nafukovaní nejesť strukoviny, hrášok, fazuľu, šošovicu, kapustu a ružičkový kel. Pri problémoch s črevom nejesť orechy, semiačka a cukrovú kukuricu. Konzumujte jablká, ryby, pečeň, petržlen, šošovicu, žeruchu.
  • vhodné je piť muškátovo – šalviový elixír po jedle a pred spánkom.
  • veľmi dobrá je špalda, ale pokiaľ máte intoleranciu na lepok nie je pre vás vhodná. 
Tip
Intoleranciu na lepok môžete zistiť i tak, že budete pozorovať svoje telo. Pokiaľ sa po bielom chlebe, alebo kúsku pizze budete cítiť ťažko, budete mať nafúknuté brucho, budete unavený, pravdepodobne vaše telo s lepkom bojuje.
Čo ste asi nevedeli
Z pohľadu celostnej medicíny je pri tráviacich problémoch vhodné liečiť a podporovať pečeň, žlčník a slezinu.
Psychosomatický pohľad
Nebojte sa prítomnosti ani budúcnosti, pochopte, že v živote sa dejú dobré veci, ktoré vám pomáhajú, aby ste nestagnovali. Pokúste sa byť spokojný s tým čo máte, nenadávajte na osud. Boli ste asi v detstve konfrontovaný s vecami, ktoré ste chápali ako veľmi zlé, a dokázali ste si ich teda uvedomovať. Máte preto asi tiež väčšie požiadavky na život, a ste málo s čím spokojný. Na druhej strane sa však bojíte prítomnosti i budúcnosti a nedokážete mať životné zakotvenie.
Deti majú choroby duchovnej príčiny dvojakého druhu. Prvá sa týka tzv. karmických, alebo dedičných väzieb – to sa týka najmä vrodených chorôb (ale nie je to podmienka), a druhá sa týka rodiny. (Samotných rodičov, najmä matky.) Ak má matka problémy, je neurotická, nesnaží sa o harmonické prostredie, tak všetky negatívne nálady prenáša na dieťa. Čím by teda mala ochorieť ona, ochorie nakoniec dieťa. Preto duchovné prebudenie/psychosomatický pohľad patrí väčšinou rodičom chorého dieťaťa.

Spracovala: Silazdravia.sk

Trápi vás bolesť očí, tráviace ťažkosti či bolesti hlavy?