Bechterevova choroba – zápalovo – reumatické ochorenie chrbtice a kĺbov

Toto ochorenie vedie ku stuhnutiu chrbtice – zápal puzdra kĺbu vytvára novotvorbu kosti, chrupavky sa menia na kosť. Kĺby medzi jednotllivými stavcami postupne strácajú pohyblivosť. Vyskytuje sa v 15 až 40 rokoch života, postihuje 80% mužov.

Príznaky
  • bolesť dolných končatín, kĺbov, kolien, bolesť hrudníka, bedrovej oblasti, v noci a ráno, bolesť päty, šliach, bolesť očí ktorá sa zhoršuje svetlom, bolesť poklesne pri pohybe a v chlade, nemožnosť otočiť sa, predkloniť sa, opuch kĺbov, tlak na hrudníku, stuhnutá chrbtica.
Príčina
  • môžu to byť infekčné ochorenia – tráviaceho traktu, močových ciest, genetické a imunogenetické faktory. Výrazná je dedičná predispozícia. Začiatok choroby sa prejavuje bolesťou v bedrovo – krížovej oblasti v noci, chorý je budený zo spánku. Postupne začne chrbtica tuhnúť, obmedzuje sa pohyblivosť v bedrovej chrbtici, zle sa dýcha – zmenšujú sa pohyby hrudníka a krčnej chrbtice. Choroba spôsobí typický postoj v predklone.
  • komplikáciou sú ťažkosti s očami, srdcom, pľúcami, miechou a nervovými koreňmi.
Liečba
  • rehabilitácia – denné cvičenie aby sa spomalilo tuhnutie chrbtice, kúpeľná liečba – sírne minerálne vody, lieky proti reume a bolesti, kortizón a biotechnologicky vyrobené lieky, aplikácia tepla. Pri záchvate chlad.
  • rozcvičenie a teplo prinesie úľavu. Chorí majú pravidelne cvičiť – ráno štvrť a večer polhodinu, spať na tvrdom lôžku, plávať, prechádzať sa, mať vzpriamené držanie tela. Ak sa dodržujú všetky súčasti liečby, tak 70% chorých je aktívnych a žijú normálnym životom.
Tip
Vhodnou doplnkovou liečbou je aj homeopatia. Symptómy ochorenia sa však rôznia, preto je treba individuálny prístup. Vhodné homeopatikum je Rhus toxicodendron (sumachovec jedovatý, z čeľade Anacardiaceae) ktoré treba užívať dlhodobo. Rovnako je vhodná akupunktúra a tiež joga pokiaľ je vedená profesionálom.
Psychosomatický pohľad
Asi máte strach a lipnete na starých myslienkach, možno ste nepoddajný, strnulý, nepohyblivý, neflexibilný, nevedome ste sa zriekli ženského pólu. Mali by ste sa naučiť priamočiarosti a skromnosti.

Spracovala Silazdravia.sk

Nestrácajte hlavu pri bolestiach hlavy