Diam – rapper ktorý sa vrátil k hudbe

 Július Královič alias DIAM

Pochádzam z mesta Topoľčany, no momentálne žijem v Šenkviciach so snúbenicou Nikolkou. Mám jedného syna. Momentálne dokončujem album D!AMATÉR ktorý vyjde 20.11.2021 na fyzických nosičoch, ale aj všetkých streamovacích službách. Za svoj najväčší úspech v hudbe považujem skladbu “ S HUDBOU ŽIJEM “ kde mi hosťuje legenda slovenského country Allan Mikušek, ale celkovo spolupráca aj na videoklipe s ďalším skvelým hudobníkom Henrichom Novákom a Tiborom Skalom. Spoznal som úžasných ľudí a fantastických hudobníkov. Nesmierne si ich vážim a ich postoj k hudbe bude pre mňa navždy vzorom.

Hudba
Hudbe som sa začal venovať asi od roku 2002. Bola to doba bez internetu, doba kedy môj prvý počítač stál asi toľko ako moje prvé auto. 😀 Počúvali sme americký rap a už vtedy som vedel, že chcem niečo také robiť aj v našom jazyku. Nevedel som o iných raperoch či skupinách, pretože samozrejme nebolo ako. Prvý krát doniesol spolužiak kazetu kde boli skladby od skupiny TROSKY a NÁZOV STAVBY –  REČ NAŠA, no a vtedy prišiel ten zásadný zlom, že toto musím robiť aj ja. Rapové skladby mi prišli výnimočné v tom, že to nebola obyčajná populárna hudba, piesne o láske a dokola to isté. Tak ako sa v tej dobe dal opísať život do troch minút, to bolo pre mňa fascinujúce. Rovnako ako punk. Bola to pre mňa akási demonštrácia toho, čo sa ti páči, alebo nepáči a možnosť vyjadriť to na plné ústa. Mali sme so skupinou ARKADA (vtedy som vystupoval pod menom Anti) množstvo koncertov. Hoci sme za 4 roky nikdy neurobili CD, mali sme asi 6 skladieb, aj tak sme vyskillovali vystúpenia, že sme na nich dávali aj skladby, ktoré sme nikdy nenahrali a ľudia si ich išli. A podotýkam –  žiadny facebook, instagram, youtube, zdieľanie skladieb s ostatnými, či spotify. Len napálené CD a koncerty.

V roku 2009 sa mi narodil syn, tak som musel začať premýšľať inak, odsunúť hudbu na vedľajšiu koľaj, pretože vtedy vám rap zarobil maximálne 300 slovenských korún na bare a 200 korún do vačku na vlak a niekedy ani to, takže prvoradá bola poriadna práca a rodina.
Tvorba
Nedá sa povedať kedy sa mi tvorí lepšie a akú náladu musím mať. U mňa je prvoradý podklad (hudba do ktorej píšem). Môžem si vypočuť 20 podmazov a ani to so mnou nepohne. No vzápätí si vypočujem jeden a v tej sekunde ma napadne názov skladby, téma a hneď asi aj polovica textu v mojej hlave. Takže v mojom prípade to je o hudbe. Tá ma musí chytiť. A keď ma nechytí, tak je jedno či robil ten podklad Eminem, alebo 14 ročný chlapec od susedov. Nejde to, tak ho hádžem do koša. Nikdy sa neprinútim nahrať do hudby, do ktorej by som sa musel tlačiť.
Životný štýl
Síce fajčím (možno preto mám taký sexi chraplák 😀 ale alkohol som úplne vypustil zo svojho života a plánujem byť doživotný abstinent. Nemyslím si, že mi chvíľková zábava stojí za vygumovaný mozog. 😀
Rád si doma zacvičím pri dobrej hudbe, nechodím do fitka, pretože sa mi zdá, že tam sa už chodí viac robiť selfie ako cvičiť.  😀
Životná inšpirácia
Veľa ľudí mi píše: ,,Wau, ty budeš o chvíľu slávny. To je otázka času a podobne.“ Mňa neinšpirujú slávni ľudia, ani závisť ako 80% slovenska, že aha ten má to a ten to. Nikdy som nezávidel nikomu! Mňa inšpirujú ľudia, ktorí svoj život premárnili. Stroskotali. Nič nedosiahli. Možno to znie divne, ale stačí zázračná veta ,,Takto nikdy nechcem skončiť“ a ver mi, že je to lepší pohon dopredu, ako to či má niekto barák za 1 000 000.
Vzácnosť rodiny
Rodina pre mňa znamená pilier spoločnosti. Pred mesiacom mi zomrela mamina a táto udalosť našu rodinu tak zomkla ako nikdy predtým. Vedľa seba mám úžasnú partnerku, bez ktorej by som sa k hudbe po jedenástich rokoch nevrátil. Takisto mám úžasných svokrovcov, pretože keď počúvam iných ako hovoria o svojich svokroch, svokrách, tak verte mi. Ja som vyhral jackpot!!!

Dôležitý okamih
Narodenie syna, smrť matky, spoznanie mojej Nikolky. 🙂
Veci medzi nebom a zemou
Verím, že čo dáš, to sa ti vráti. A taktiež verím na mimozemšťanov, pretože keď počúvam, alebo čítam správy od niektorých ľudí, tak neverím, že to je pozemšťan. 😀
A verím, že album ktorý vydám už teraz 20.11.2021 sa bude páčiť.

youtube kanál: https://youtube.com/c/DiamOfficial

Foto archív Júliusa Královiča