Závislosť na alkohole

Myslíte si, že nemáte problém s alkoholom?
Tak ho skúste mesiac nepiť, či to bez problémov vydržíte.
Definitívnu odpoveď na otázku či ste alkoholik vám dá asi len odborník, ale ak sa na vás hodia aspoň dve tvrdenia nižšie, je pravdepodobné, že už máte, alebo budete mať  vďaka alkoholu vážne problémy.
  • máte častú chuť na alkohol (väčšinou každý deň.)
  • nemáte problém piť aj o samote či dokonca v utajení.
  • dávate pitiu prednosť pred povinnosťami, prípadne pijete popri povinnostiach.
  • pijete aj napriek zdravotným, rodinným či finančným problémom.
  • ľahko meníte nálady, bývate podráždený.
  • nebavia vás činnosti ktoré vás v minulosti bavili.
  • často máte potrebu napiť sa už ráno.
  • máte abstinenčné príznaky ako napríklad nespavosť, potenie, nevoľnosť, zvýšenú činnosť srdca, zimnicu, chudnutie, úzkostné stavy, depresiu, precitlivenosť, únavu, nesústredenosť, vnútorný nepokoj, podráždenosť.
Alkoholizmus je  chronická choroba, ktorá ovplyvní celú osobnosť chorého, jeho rodinu a známych. Je to jedna z najrozšírenejších závislostí, ktorá na seba pripútava ďalšie problémy – kriminalitu, problémy v rodinách, hádky, choroby. Alkoholizmus znamená, že chorý nie je schopný prestať piť alkohol. To naruší jeho denný režim, spôsobí mu stres, napätie, konflikty doma a na pracovisku a emocionálne problémy.
Pečeň nie je jediným orgánom ktorý sa pitím alkoholu poškodzuje. Alkohol poškodzuje celé telo, a tiež mozog, pretože sa vďaka nemu naruší chémia v mozgu a začnú vznikať vážne psychické problémy – od porúch pozornosti, nekontrolovanú agresiu, až po depresie a samovražedné sklony.
Príčina
Jedná sa o genetické predispozície, depresie, úzkosti, riešenie osobných ťažkostí, abnormality mozgových neurotransmiterov a enzýmov, častý je vplyv prostredia – nevhodný kamaráti, rodina.
  • v spoločnosti je väčšinou tolerovaný a podceňovaný, pritom vďaka problémom ktoré sa na neho pripútavajú sa môže porovnávať s drogami.
  • tri stupne opitosti – do 1,5 promile – dobrý pocit, človek je zhovorčivejší, sebaistý, dobre sa cíti, druhy stupeň do 3 promile – nezaujíma sa o okolie, je hlučný, spieva, kričí, háda sa, je konfliktný, rozbíja poháre, je netaktný, ma nekoordinované pohyby, červenú tvár, tretí stupeň nad 3 promile – bledosť, ospalosť, veľká únava, napínanie na zvracanie, zvracanie, nebezpečenstvo zranenia, bezvedomie, pomočenie alebo aj smrť.
Aby sa človek z alkoholizmu dostal, je potrebné priznať si, že má problém s pitím alkoholu.
,,Uzdraviť môžete iba to, čo si dokážete pripustiť.“
Liečba
V protialkoholických liečebniach, na psychiatrii alebo v poradniach. Pacient môže dochádzať na liečbu – ambulantne, alebo je hospitalizovaný v nemocnici. Liečba trvá asi tri mesiace, potom prichádza na krátke hospitalizácie. Počas liečenia sa využíva psychoterapia, pracovná terapia, arteterapia, stretnutia anonymných alkoholikov, duchovná podpora, liečba psychických porúch.
Používajú sa antidepresíva, lieky na alkoholický abstinenčný syndróm. Veľmi potrebná je podpora okolia, rodiny, kamarátov, v práci. Alkoholik sa musí začleniť späť do spoločnosti.
Do konca života nesmie alkoholik piť lebo je riziko návratu k pitiu. Musí úplne abstinovať a nie kontrolovane piť ako by mnohí chceli, pretože v tomto prípade je to otázka času kedy sa postihnutý vráti k alkoholu.
Tip
Vhodné je užívať byliny ako je chmeľ, medovka, valeriána. Vitamín B1, horčík, vitamín B komplex, vitamín C, selén, vitamín A, zinok, vápnik.
Psychosomatický pohľad
Ste asi príliš obrátený sám na seba, máte v podvedomý pocit obete, toho že vám život nechce dožičiť veci po ktorých vy sám veľmi tužíte. Je tiež možné že sa chcete na nikoho podobať, uniknúť do ,,iného“ sveta. Je dôležité naučiť sa byť sám sebou a pracovať krok po kroku na vlastnej ceste. Alkoholik hľadá ľudskú blízkosť. Alkohol však vytvára iba akúsi karikatúru blízkosti.
Snažíte sa alkoholom uspokojiť snahu o nájdenie bezkonfliktového a priateľského sveta. Odmietate samého seba. Máte pocity márnosti, viny, neschopnosti. Treba sa naučiť že každý okamih je nový. Uvedomiť si vlastnú hodnotu. Mať sa rád a byť so sebou spokojný.
Čo ste asi nevedeli
Alkoholik má často ,,nafúknuté“ brucho. Často aj opuch nôh, rúk či tváre, pretože telo zadržuje tekutiny.
Ak by ľudia prestali piť a fajčiť, znížili by výskyt rakoviny až o 30% prípadov. Na svete zomrie kvôli alkoholu každých 10 sekúnd jeden človek.

Spracovala: silazdravia.sk