Jód či jodid draselný?

Jód a jodid draselný sú často vzájomne zamieňané. Jód je prvkom, zatiaľ čo jodid draselný je chemická zlúčenina.
Jodid draselný
Pri výbuchu jadrovej bomby alebo reaktora unikajú do ovzdušia rádioaktívne prvky ako cézium, stroncium a jód. Práve jód sa ukladá v štítnej žľaze.
Jodid draselný sa používa ako zložka v liekoch na prevenciu rádioaktívnej expozície.
Jodid draselný sa má užiť len po jednoznačnej výzve autority, napríklad prostredníctvom rozhlasu alebo televízie.
Odporúča sa užiť tablety s obsahom 65 mg v priebehu jednej hodiny po oznámení, avšak priaznivé účinky sa očakávajú aj keď sa liek podá do dvoch hodín po expozícii a to v dávke:
Dospelí a deti nad 12 rokov: 2 tablety
Deti od 3 do 12 rokov: 1 tableta
Deti od 1 mesiaca do 3 rokov: pol tablety
Novorodenci a deti mladšie ako mesiac: štvrtina tablety
Tehotné a dojčiace ženy (všetky vekové kategórie): 2 tablety
Neodporúča sa užívať jódové tablety osobám starším ako 40 rokov, pretože sa zistilo, že u tejto vekovej kategórie nie je zvýšené riziko vzniku rakoviny štítnej žľazy po expozícii rádioaktívneho jódu.
Ak uvoľnenie rádioaktívneho jódu pokračuje a tým aj expozícia pri vdýchnutí, vyššie uvedené dávky sa užívajú denne pokiaľ pretrváva uvoľňovanie rádioaktívneho jódu.
Tehotné a dojčiace ženy majú užiť maximálne dve dávky. Novorodencom sa nesmie podať viac ako jedna dávka. Ak sa u detí po prvom podaní vyskytnú kožné reakcie, nesmú sa podávať ďalšie dávky.
Je nutné užiť tablety čo najskôr, aby sa zaistila saturácia štítnej žľazy v prípade expozície žiarenia. Ak ste užijete tablety 4 až 6 hodín po expozícii rádioaktívneho jódu, ochrana je približne 50%. Užitie tabliet 12 hodín po expozícii je zbytočné, pretože štítna žľaza už vychytala rádioaktívny jód.
Štátny ústav pre kontrolu liečiv varuje na svojej stránke na sociálnej sieti pred neuváženým užívaním jodidu draselného: „Pri dlhodobom, prípadne nadmernom, užívaní jódu hrozia zdravotné riziká – napríklad vznik ochorení štítnej žľazy (struma, hypo- alebo hypertyreóza), či ohrozenie srdcovo-cievneho systému. Jódové tablety slúžia ako prevencia vstrebávania rádioaktívneho jódu do organizmu a sú určené na použitie v prípade radiačnej havárie alebo počas vyšetrenia v nukleárnej medicíne, ich užívanie v iných prípadoch nepredstavuje pre človeka žiadny benefit. Ich užívanie môže v dlhodobom horizonte viesť k depresii, nervozite, impotencii či nespavosti.“
Jód
Jód  je nevyhnutný v ľudskej strave. Jód pomáha štítnej žľaze produkovať hormóny tyroxínu. Používa sa tiež ako dezinfekčný prostriedok v mnohých oblastiach ako voda alebo rany.
Najvyšší obsah jódu majú morské riasy, ďalšie potraviny bohaté na prítomnosť jódu sú morské živočíchy, mäso, vajcia, obilniny, mlieko, zelená a listová zelenina.
Denná potreba jódu je 180-200 mcg (mikrogramov) pre dospelých, tehotné a dojčiace ženy 230 – 260 mcg.
Potreba jódu sa zvyšuje pri tehotenstve, kojení, pri prechladnutí, znečistenom životnom prostredí a pri prísune dusičnanov.
Dávka jódu, ktorá je považovaná za bezpečnú je 500 mcg.
Nadbytok jódu sa z organizmu vylúči cez moč a stolicu. Jód si telo dokáže skladovať na cca 3 mesiace v štítnej žľaze, slezine, obličkách, podžalúdkovej žľaze, svalstve a mozgu.

Pripravila: Silazdravia.sk

Domáci orgovánový olej na boľavé kĺby