Imunita a črevo

Črevo patrí medzi najdôležitejšie časti tela. Z čreva ide viac neurologických informácií do mozgu ako z mozgu do čreva.

Črevo poskytuje telu živiny ako napr. bielkoviny, minerály, vitamíny, či vodu. Črevo pritom musí dávať pozor na to, aby dovnútra pustilo len to, čo telo potrebuje. To čo telu škodí aby zostalo v čreve a odišlo cez črevo von stolicou. Črevo teda aktívne chráni telo. Je súčasťou našej imunity.
A čo robia ľudia? Ako sa správajú k črevu?
Konzumujú nekvalitné potraviny, znehodnocujú si potraviny konzervantmi, jedia potraviny, ktoré pred jedením zbavia cenných látok. Potraviny, ktoré sa s obľubou konzumujú neraz obsahujú rôzne chemikálie poškodzujúce zdravie. Do potravín dávame rôzne prídavné látky, len aby lepšie chutili, čo tam po tom, že črevo a telo trpia.
To všetko je pre črevo a najmä pre zdravé mikroorganizmy obývajúce náš tráviaci systém a celkové naše zdravie veľkou záťažou.
Ekosystém v tráviacom trakte
Mikroorganizmy tvoria v tráviacom trakte ekosystém. Tento ekosystém je pritom veľmi citlivý a zraniteľný. Nečudo, že sa čoraz viac šíria plesne. Zmeny v zložení črevných baktérií vytvára predpoklady pre tzv. tichý zápal. Tichý zápal často nie je pre postihnutého človeka viditeľný. Tichý zápal pritom ovplyvňuje imunitný systém človeka a môže mať pre zdravie nepríjemné následky.
Tiché zápaly majú negatívny dosah na imunitu. Imunologické zmeny spôsobené tichými zápalmi z poškodeného čreva a mikroorganizmov v čreve žijúcich môžu vyústiť k zhoršenej schopnosti imunity reagovať na baktérie či vírusy. Ja sa vôbec nečudujem, ako dnes ľudia chorľavejú a ako dlho a komplikovane u nich prebiehajú infekcie. V čreve a v okolitých lymfatických tkanivách sa nachádza 70-80 % všetkých imunitných buniek.
Ak je črevo dlhší čas v zápalovom stave, medzi bunkami čreva sa vytvoria mikroskopické dierky a črevo sa stáva priepustné. Toto môže viesť k prechodu takých zložiek potravy, ktoré imunita vyhodnocuje ako cudzie a spúšťajú reakcie imunity a my ich nazveme potravinové alergie. Aj tie sa veselo šíria ďalej.
Čo ste asi nevedeli
Zle fungujúce črevo podporuje rôzne ochorenia resp. je príčinou mnohých ochorení ako je syndróm dráždivého čreva, neurodermatitída – atopický ekzém, psoriáza, skleróza multiplex, infarkty, náchylnosť na infekcie, depresie, niektoré druhy rakoviny a podobne.
Andrej Medveď a jeho team