Vedeli ste, že žihľava má:
3 x viac bielkovín než špenát
5x viac vápniku než špenát
13 x viac železa než čínska kapusta
25x viac vitamínu C než šalát
105 x viac betakaroténu než biela kapusta.
Rastie od apríla do konca septembra. Treba ju zbierať vtedy keď je ešte mladá a nerozkvitla, kvôli nízkemu obsahu dusičnanov a najväčšej účinnosti. Obsahuje dráždivé chemikálie serotonín, histamín a acetylcholín nachádzajúce sa v spodnej časti chĺpkov. Reakciou je bolesť, začervenanie, opuch či necitlivosť pokožky. Ak takéto ,,popŕlenie“ od žihľavy máte, postihnuté miesto je dobré umyť vodou a mydlom. Pŕhlenie však „nehaste“ studenou vodou, pretože vás bude páliť ešte viac. Netreba si postihnuté miesto chytať ani škriabať, pretože chemikálie sa tak dostanú viac pod kožu. Trhať ju treba najlepšie v rukaviciach.
Liečivé účinky
-
je vhodná pri liečbe reumy
-
zlepšuje základnú látkovú výmenu
-
lieči rany
-
odstraňuje kašeľ a hlieny
-
stimuluje dýchanie pri astme
-
je prevenciou vzniku rakoviny
-
podporuje laktáciu
-
upravuje menštruačný cyklus
-
je prevenciou proti anémii
-
má priaznivý účinok na psychický stav
-
zlepšuje kvalitu vlasov
-
podporuje trávenie a vyprázdňovanie
-
znižuje hladinu cukru v krv
-
je vhodná pri alergiách
Tip
Ak máte zvýšenú hladinu histamínu, žihľava ju zníži, pokiaľ čaj z nej vypijete ihneď po jej zvýšení.
Žihľavový čaj pomáha pri zápche. Pol hodiny pred raňajkami by sa mala vypiť jedna šálka a počas celého dňa ďalšie dve až tri šálky čaju. Čaj sa má piť veľmi teplý po dúškoch.
Pri zápale kĺbov a pri príznakoch opotrebovania kĺbov sa odporúča počas dňa medzi dvoma šálkami čaju z prasličky roľnej, vypiť štyri šálky žihľavového čaju.
Liečivý sirup zo žihľavy
250 g žihľavy zalejte 1,5 l vody, krátko povarte a nechajte 24 hodín macerovať. Po scedení, pridajte dvojnásobné objemové množstvo cukru a zvarte do hustoty medu.
Tento sirup užívajte 3x denne – 3 polievkové lyžice pri kašli, ako prevencia nachladnutia a zvýšenie obranyschopnosti organizmu.
Čo ste asi nevedeli
Žihľavu lúhujte len jednu minútu a výluh pite teplý, jedine tak si zachová všetky živiny. Možné je aj rozmixovať výhonky žihľavy v chladnej, prevarenej vode, nechať cca polhodinku odstáť, pridať med, citrón.
Spracovala: Silazdravia.sk
Keď máte na určité potraviny ,,veľkú chuť“