Zdravé jedlo?

Nájsť kvalitné potraviny zdá sa byť v celku vážny problém.
Rovnako tak nevhodná kombinácia jedál ktorá zaťažuje trávenie a následne môže začať spôsobovať zdravotné problémy, pretože oslabuje imunitný systém.
Čo by ste si mali pamätať

Ak je produkt prírodný, vypestovaný v ozajstnej bio kvalite zvyčajne je pre telo vhodný. Ak je umelo vyrobený, rafinovaný, väčšinou vhodný nie je, preto nie je vhodné jesť takéto potraviny príliš často. (Umelo vytvorené pridávané látky do potravín ktoré slúžia na zvýraznenie chuti, na predĺženie doby uskladnenia alebo udržanie čerstvého vzhľadu a pod.)
Jesť stačí maximálne 3 x denne, pričom hlavným jedlom dňa by mal byť obed. Nejesť krátku dobu po predchádzajúcom jedle. Posledné jedlo je dobré jesť najneskôr dve hodiny pred spaním. Pokiaľ priberiete za rok viac ako 5 kg treba zvážiť svoje stravovacie návyky.
Potrebné je obmedziť množstvo jedla. Poslúži vám malý test: keď si spojíte svoje dlane vytvoríte tak misku a to čo sa do nich zmestí je vhodná porcia jedla.
Nejesť pri emocionálnom rozrušení.
Používať zdravé tuky – napr. rastlinné oleje, avokádo, semená olejnatých rastlín (ľanové, sezamové…)
Obmedziť príjem sodíka – postačí vám 180 až 500 mg sodíka denne.
Ak trpíte nejakými ochoreniami, prispôsobujte im svoje stravovanie. Ak sa chcete stravovať makrobioticky,  vegetariánsky, či vitariánsky (Raw – food) a pod. naštudujte si predtým princípy týchto štýlov, treba byť totiž opatrný s možnými potravinovými intoleranciami.
Skúste si pozrieť stravovanie podľa Ajurvédy, či podľa krvným skupín. Určite v týchto stravovacích odporúčaniach objavíte užitočné informácie.

Spracovala: Silazdravia.sk