Cvičením proti telesnej bolesti

Ľudia so sedavým zamestnaním, ktorí pravidelne nešportujú, budú mať pravdepodobne zhoršenú funkciu fasciálneho tkaniva. Okrem toho ľudí z kancelárií často trápia bolesti chrbta. Takže súvislosť medzi bolesťami chrbta a deformovanou fasciou vyznie logicky.

Na Harvardovej lekárske škole v Bostone študuje Helene Langevin funkciu spojovacieho tkaniva pri bolestiach chrbta. Výskumom fascií sa začala zaoberať nedávno. Ako lekárka si často nevedela poradiť ako liečiť pacientov s chronickými bolesťami chrbta. Rozhodla sa, že do problému prenikne hlbšie. „Existuje veľa ľudí, ktorí majú chronické bolesti chrbta. Ale na röntgene, alebo magnetickej rezonancii chrbtice, čo je miesto, kde ľudia väčšinou hľadajú príčinu bolesti, majú nález normálny. Žiadna stopa po niečom, čo by malo spôsobovať bolesť. Naopak veľa iných pacientov má hrozivé výsledky z magnetickej rezonancie, viete, degenerované disky, ale nič ich nebolí.
Takže sme si vraveli: „Dobre. A čo torakolumbálna fascia?“ pretože tá tvorí v chrbte veľkú štruktúru. V podstate spája ramená a boky. Je to veľký list spojovacieho tkaniva.“
Helene Langevin objavila, že bolesť chrbta je spojená so schopnosťou kĺzania spojovacieho tkaniva. „Máme dve také vrstvy. A keď sa ohneme v chrbte, vrstvy u zdravého človeka sa dokážu posunúť asi o 75% svojej dĺžky. A my už vieme, že u ľudí s bolesťami chrbta, je pohyb týchto vrstiev znížený až o 50%. Takže vieme, že dochádza k zníženému kĺzaniu medzi oboma vrstvami. V podstate sme zistili, že stuhnutosť spojovacieho tkaniva minútu po minúte aktívne regulujú fibroblasty. Takže sa jedná o dynamickú aktívnu bunkovú reguláciu napätí spojovacích tkanív. A to by mohlo byť dôležité, pretože zisťujeme, že keď napríklad na tkanivo aplikujeme akupunktúru, fibroblasty skutočne reagujú a rozširujú sa. To pomáha tkanivu aby sa uvoľnilo. A rovnaké je to s preťahovaním sa.“
Aktívny strečing aj akupunktúra majú uvoľňujúci účinok na bunky, teda aj na stuhnuté tkanivo, môžeme niečo aktívne urobiť aj s našou bolesťou. Je jasné, že bolesti chrbta majú príčinu v nedostatku pohybu a v nesprávnom držaní tela.
Robert Schleip: „Dá sa povedať, že sa jedná o živú fasciu. Potom pridávame rôzne biochemické látky, ktoré sú aktívne pri regenerácii tkanív. Potom zisťujeme, do akej miery sa fascia dokáže stiahnuť sama, nezávisle na svaloch a nervových systémoch. Výsledky sú ohromujúce.“
Experimenty úplne jasne ukazujú, že fascia sa v reakcii na pridané látky sama sťahuje. Skutočne reaguje nezávisle na akýchkoľvek svalových alebo nervových podnetoch. A nielen to. „Ozaj vzrušujúce je to, že sme našli látky, ktoré majú na fascie vplyv a ktoré nutne nezávisia na zápale, ale tiež na emočnom strese. To bol samozrejme pre nás prielom keď sme zistili, že fascia na to naozaj reaguje. Veľmi pomaly a trvale.“ (R. Schleip)
Tým sa podarilo odhaliť pravdepodobný mechanizmus niečoho, čo mnohí ľudia s bolesťami chrbta intuitívne vedia. Že emočný stres môže spôsobovať fyzické napätie a bolesť. „Keď budem niekoľko týždňov v strese a poriadne sa neuvoľním ani počas spánku, hlavné napätie nebude v červených svalových vláknach. Tie sa uvoľnia pomerne rýchlo. Napäté je predovšetkým biele fasciálne tkanivo, ktoré tvorí obal okolo svalu. Ako fyzioterapeuti to môžeme aj cítiť, že nie je stuhnuté vnútro svalu, ale obal, okolitá membrána. A tento mechanizmus teraz bližšie skúmame.“ (R. Schleip)
Rovnaký mechanizmus dobre pozná a skúma aj terapeut Thomas Myers. Spojovacie tkanivo ho fascinuje. Vďaka fasciám svoje telo vnímame, všetko je v ňom na správnom mieste a drží tvar. Vedci tento stav nazývajú tenzegrita (tensegrity). Spojením slova tenzia (tense) – napätie, so slovom integrita. „Mechanizmus tenzegrity je príkladom mechanizmu, ktorý sa v podstate podobá tomu, čo vidíme u fascií. Fungujú ako celý prepojený systém. Keď uvidíte kostru, klasickú kostru v školskej triede, ktorá má kosti spojené pomocou drôtikov, poviete si: „Ahá, mám v tele takýto rám z kostí, a jednotlivé svaly sa okolo neho pohybujú ako na drôtených žeriavoch.“ Ale to nie je pravda. Vaše kosti plávajú vnútri spojovacieho tkaniva. Keby som vedel čarovať a nechal by som zmiznúť všetky spojovacie tkanivá vo vašom tele, vaše kosti by sa zosypali na podlahu.“ (T. Myers)
Samotná chrbtica teda nemusí byť príčinou chronickej bolesti chrbta. Prispieva k nej aj nesprávne držanie tela, nedostatok pohybu a stres. Pokiaľ má byť naše tkanivo zdravé, musíme pravidelne cvičiť. A potom je tu ďalšia dôležitá zložka. Voda. Naše elastické spojovacie tkanivá ukladajú obrovské množstvo vody. To je možno najväčšie tajomstvo fascií. V závislosti od veku tvorí spojovacie tkanivo až zo 70% práve voda.

Zdroj: Film by Kirsten Esch dw-transtel.com

Autor článku

Mario Ozimy

Od malička je fascinovaný prírodou, bylinkami, hubami. Uvedomuje si, že na svete je veľa vecí, na ktoré dnešný človek nemá odpoveď. Myslí si, že keď sa človek dokáže pomocou byliniek a húb liečiť, zbaví sa strachu z nepoznaného.

Mikroorganizmy ktoré ovplyvňujú naše zdravie