Klamstvo – nevyhnutná súčasť života

Povedzme si to na rovinu – človek nemôže byť nikdy dosť opatrný pri odhade, či má pred sebou priateľa či nepriateľa, úprimného človeka alebo klamára. Či už kupujete auto, začínate podnikať, či si hľadáte toho pravého partnera do života, alebo sa chcete len uistiť, či sa vaše dieťa nezúčastňuje niečoho nezákonného, musíte byť ostražitým pozorovateľom. Takmer všetky náboženstvá popisujú klamstvo ako niečo zlé. Avšak evolúcia človeka a dokonca aj zvierat – je evolúciou klamárov!
Čo ste asi nevedeli

Šimpanzi, naši najbližší genetický príbuzný sa navzájom klamú skoro neustále. Keď majú obavy, nervozitu, zoširoka sa usmievajú. Pokiaľ sa k nim ale približuje samec – sok, otočia sa a doslova si trú ústa aby ,,zmyli“ úsmev z tváre.“ Robia to preto, aby ich samec nenapadol. Šimpanzi dokážu oklamať aj človeka. V jednej švédskej zoo šimpanzica oklamala návštevníkov keď sa tvárila mierumilovne. Jedla jablko, ale v druhej ruke schovávala kameň. Bolo dokázané, že podviesť, oklamať človeka dokážu aj sloni, gorily, delfíny, psi…
Tréneri z Ústavu pre skúmanie morských cicavcov (Institute for Marine Mammals Studies) naučili delfínov upratovať odpadky z bazénov tak, že ich za každé množstvo vyloveného odpadu odmenili rybou. Jedna delfínica sa rozhodla, že nebude vynášať odpadky z vody kvôli jednej rybe. Prefíkane schovala odpadky pod balvan na dno bazéna. Potom ich prinášala trénerovi, jeden malý kúsok za druhým, takže za každý z nich dostala rybu. V podstate podvádzala, aby dostala za svoju prácu väčšiu odmenu.
Prečo klameme?
Väčšina ľudí klame a ani si to neuvedomuje.  Niekto sa vás opýta ako sa máte a vy automaticky odpoviete že dobre. Realita ale býva taká, že keby ste ľuďom zakaždým vysvetlili ako sa naozaj máte, vo väčšine prípadov by ste pokazili možnú príjemnú konverzáciu.
Človek teda bežne klame preto, aby sa nedotkol nejakých citov. Takže klameme, aby sme niekomu neublížili. Mnoho manželov sa celkom tvrdo poučilo, že sa nevypláca byť k žene absolútne úprimný, keď im položí otázku či dnes nevyzerá tučná…
Človek klame tiež z postranných úmyslov. Chce si napríklad udržať prácu, alebo zaujať nejakého nápadníka. Môže tak využívať neúprimných lichôtok ako prostriedku ako dostať to, čo chce. Všetky ženy chcú predsa počuť že sú úžasné, nádherné i keď to je klamstvo.
Ďalším dôvodom prečo klameme je z pudu sebazáchovy. Pokiaľ ste totiž v práci príliš úprimný, môže sa stať že čoskoro budete bez práce.
Klameme aj vtedy keď chceme dobre zapôsobiť. Veľa ľudí rozpráva svoje zážitky v krajších farbách, aby si o nich druhí mysleli že sú zábavní či zaujímaví. Často klameme a zveličujeme svoje úspechy, chceme mať dobrý dojem z toho ako pôsobíme na druhých.
Človek klame aj vtedy ak sa chce vyhnúť trestu, alebo, aby tak ochránil druhých ľudí, či dokonca ostatných motivoval. Často sa takéto pozitívne, motivujúce klamstvá pre pacientov stávajú dokonca priaznivým, seba naplňujúcim proroctvom.
A asi nebudete prekvapení, ale z výskumov vyplýva, že väčšina ľudí na internete klame, aby pôsobili čo najlepšie a zaujali ostatných.
Dávajte si pozor:
  • ak to, čo vám druhý človek píše, hovorí, vyzerá až príliš dobre. Ak vám niekto napríklad napíše, že ste zdedili veľké peniaze po stratenom príbuznom a pod.
  • ak vám až príliš rýchlo niekto vyzná lásku.
  • ak máte pocit, že v tom, čo druhý človek píše či rozpráva je príliš veľa nezrovnalostí.
  • ak niekto prezentuje dojemný príbeh, neustále plače ako potrebuje zachrániť.
  • ak vám dáva príliš mnoho osobných informácií. (Ľudia o sebe väčšinou nehovoria úplne všetko.)
  • ak vám odpovedá príliš stroho, ale na druhej strane sa vás vypytuje až intímne otázky.
  • ak stále hovorí o peniazoch, alebo je sústredený iba na seba.
  • ak má zlý pravopis a gramatiku a robí v mailovej komunikácii príliš veľa chýb v slovesných časoch a pod. (Môže to dokonca poukazovať na sociopata.)
  • ak hovorí hneď o sexe. Taký človek sa môže na váš úkor uspokojovať, alebo sa baví na váš účet.

Spracovala: Silazdravia.sk

Čo si ženy na mužoch skutočne všímajú?