Skákajúci pes

Odborníci na psie správanie prekvapivo zistili, že pes skáče preto, že je to pes. 😀 Pes skáče rád, v psej ríši je to úplne normálny jav, ktorý funguje napríklad ako pozdrav.

Pokiaľ pes skáče, väčšinou má príliš veľa energie, nudí sa. Môže sa jednať aj o to, že sa pes chce s druhým človekom zvítať. Psi ktorí sa vítajú, prídu k sebe, ovoňajú sa. Najskôr tvár a potom aj zadnú časť tela. Pri vítaní s človekom sa pes snaží rovnako ako pri druhom psovi dostať k tvári človeka čo najbližšie, preto vyskakuje.
  • ak na vás pes vyskakuje, ale vy nechcete aby to robil, jednoducho ho ignorujte. Stojte na mieste a nepozerajte sa na psa, ani mu nič nehovorte. Keď pes prestane skákať a zostane na mieste sedieť, pochváľte ho.
  • pes nesmie mať tenký a škrtiaci obojok. Na psa treba hovoriť pokojne, ale nie chlácholivo ani ľútostivo. Povely nesmú byť v zmysle ,,nerob to“… pretože zákazy nefungujú, ale je nutné vydať povel – naviesť ho na to čo chcete aby urobil. ,,Zostaň“ a pod.
  • ak ste so psom na prechádzke a on skáče na druhých ľudí v prvom rade treba psa viac unaviť. Samotný beh však psa až tak neunaví, vhodnejšie sú rôzne psie hlavolamy. Napríklad dajte na zem rôzne predmety (palicu, loptičku, pískaciu hračku, plyšovú hračku a pod.) a prikážte psovi, aby nejaký konkrétny predmet doniesol.
  • ak pes náhle vyskočí, je potrebné, aby sa mu druhý človek otočil chrbtom a ignoroval ho. Poučte druhého človeka, aby si psa, ktorý na neho skáče všímal až vtedy, keď je pes pokojný. Ak to pes zvládne nezabudnite ho odmeniť.
Čo určite nerobte
  • neodtláčajte psa, ho ani ho nehladkajte ak na vás vyskočil.
  • netrestajte psa keď skáče, tým by ste len posilnili jeho priazeň skákaním.
  • nehovorte mu nič – ani žiadne povely typu ,,dole“ či ,,prestaň“, pretože tým mu len preukážete pozornosť o ktorú sa tak usiluje.
Keď vám skáče šteniatko na vaše dieťatko
Pre šteňa je skákanie, hryzenie hrou. V tomto probléme je prirodzenou obavou to, aby šteniatko dieťa nepohrýzlo.
  • čupnite si a počkajte na moment aby na vás šteňa vyskočilo. Potom šteňa pevne objímte aby sa mu to až nepáčilo. Takéto objatie zabezpečí že sa šteňa stiahne dole. Tento postup by mali opakovať najmä deti, vždy keď na nich pes vyskočí. Takto sa dá zamedziť skákaniu.
  • u bábätka je podstatné vedieť, že pes sa snaží objavovať, chytať bábätko, a brať ho ako intenzívnu hračku. Pes sa hrá s hračkami tým spôsobom, že ich chytá zubami. Preto vezmite trochu masla a bábätku dajte trochu na ruky zvrchu a tiež zvrchu na chodidlá. Tým docielite, že to začne šteňa lízať. Tento postup treba spraviť niekoľko krát, takto si šteňa zvykne, že keď pristúpi k bábätku bude kontrolovať, či tam nie je maslo a stlmí to jeho výraznú emóciu skákania, hryzenia.
Na svete sa môžete spoľahnúť iba na tri veci : na seba, na uvítanie svojho psa a na smrť. Inak už na nič.

Máte nejaké problémy so svojou mačičkou, či psíkom? Už nemusíte mať! Poďte na https://silazdravia.sk/zvieracie-problemy/

spracovala: Silazdravia.sk

Očarujúci mačkopes