Vášeň aj v dlhodobom vzťahu?

Všimli ste si, že čím je láska vo vzťahu väčšia, tým je vášeň prekvapivo menšia. Prečo? Pretože zamilovanosť – to je silný koktail zložený s dopamínu, serotonínu a adrenalínu.
Čo ste asi nevedeli

Dlhodobá intenzívna vášeň si vyžaduje veľa energie, času a takáto posadnutosť môže dokonca narúšať vnútorný pokoj.
Je preto prirodzené, že po divokej vášni, prichádza pokojná láska. Zrazu sa už partneri poznajú, navzájom sa učia vidieť toho druhého tak aký naozaj je, nedochádza k žiadnym prekvapeniam, takže sa z milencov stane tím. Začnú si spoločne budovať svoj život, takže všetko ostatné (domácnosť, dovolenka, deti…) je zrazu podstatnejšie než nejaká vášeň.
Uzavretie vlastnej sexuality 
Detstvo preukázateľne ovplyvňuje človeka v jeho budúcom milostnom živote. Jedná sa o rôzne traumy z detstva, a to nie len na úrovni sexuálneho zneužívania. Patrí sem aj zanedbávanie zo strany rodičov, agresívne chovanie medzi rodičmi, uzavretá, striktná, chladná výchova, nerešpektovanie vlastnej prirodzenosti, alebo aj šikanovanie zo strany vrstovníkov.
Sexuálny život takého človeka môže byť neskôr v dospelosti poznamenaný nechuťou k sexuálnemu aktu, alebo naopak extrémnym sexuálnym chovaním ale napr. aj neschopnosťou dosiahnuť orgazmus. Smutnou realitou býva, že ak chce dieťa v rodine ktorá preferovala chladnú výchovu, fungovať, potrebovalo sa plne odpojiť od svojich emócií a vnútorného vedenia. A práve takéto odpojenie spôsobuje aj odpojenie od vlastnej sexuality.
Človek ktorý je citlivý a vedomý k samému sebe, dokáže byť  rovnaký aj k svojmu partnerovi. A preto ak chcete sexualitu vo vzťahu rozvíjať, je dôležité vedieť, či má druhá strana sexualitu naozaj otvorenú, alebo nie. A pokiaľ nie, pokúsiť sa pomôcť tomu druhému k uvoľneniu a prijatiu.
So zdravou sexualitou je úzko spojená práve sebaláska.
Pomôcť si môžete tým, že sa nebudete do ničoho nútiť, že v sebe vypnete očakávania orientované na výsledok. Zamerajte sa na dlhé predohry, hladenie a vzájomné prepájanie.
Ako obnoviť a udržať vášeň
Vášeň prebuďte najskôr v sebe
  • premýšľajte nad tým čo je pre vás príjemné, skúste si predstaviť čo je pre vás sexuálne vzrušujúce. Skúste prekonať ostych a hovorte o tom s partnerom/kou, alebo to jednoducho robte. A najmä majte radi svoje telo.
Snažte sa preberať iniciatívu
  • nečakajte že bude iniciatívny iba partner/ka, skúste vášnivú smsku, či nejaké sexuálne prekvapenie.
Sústredenosť v danom okamihu
  • je veľmi dôležité sústrediť sa počas sexuálnej aktivity a nemať iné myšlienky. Sústreďte sa na svojho partnera/ku a daný moment.
Buďte spolu, ale nebojte sa byť aj od seba
  • keď ste spolu dotýkajte sa čo najviac ale nechajte si aj vlastný priestor. Občas nebojte byť aj sami, o to viac sa budete môcť tešiť na toho druhého.

Spracovala: Silazdravia.sk

Čo s tým keď vás už partner/ka nevzrušuje