Výchova detí?

Milovať a chrániť svoje dieťa. Poskytnúť mu istotu a bezpečie. Rešpektovať ho ako samostatnú bytosť ktorá má právo na svoju vlastnú cestu. Ano, byť rodičom je nádherná, ale zároveň aj zodpovedná úloha.
Čo by ste nemali robiť

Prvých pár rokov sa deti opierajú o nás, o našu múdrosť, skúsenosti či schopnosti. Problém ale môže nastať vtedy, keď sa nad nimi začneme vyvyšovať a keď ich nevhodne upozorňujeme, či trestáme za niečo čo nevedia.
,,Chcem aby moje dieťa dokázalo to, čo som ja nedokázal!“ Ak lipnete na niečom, čo je ideálne iba pre vás, o to krutejšie situácie môžu v budúcnosti nastať.
Veľké škody vie napáchať tzv. nálepkovanie, citové vydieranie a výroky typu: ,,Ak toto neurobíš nebudem ťa mať rád/a.“
,,Musíš byť za každých okolností silný/á, poslušný/á.“ Takéto naprogramovanie môže spôsobiť, že je normálne keď sa človek preťažuje, slúži, obetuje na úkor seba.
,,Neposlúchaš? Dostaneš na zadok.“  Treba si v prvom rade uvedomiť že dieťa nie je cvičený pes, má svoju vlastnú, zložitú osobnosť. Bitka dieťaťa v konečnom dôsledku prináša len rozhorčenie, hnev a túžbu dieťaťa po pomste a v prípade ak dieťa fyzický trest chápe ako nespravodlivý, len ťažko vám ho  niekedy odpustí. Trest nakoniec vedie k tomu že sa vám bude chcieť dieťa zavďačiť aby sa trestu vyhlo. Objaví sa seba obviňovanie, úzkosť a v obave z odplaty tiež klamstvo, alebo na druhej strane začne vnímať situáciu tak, že síce urobí nejaké zlé veci, ale veď za tých ,,pár faciek“ sa mu to aj tak oplatí.
V žiadnom prípade netrestajte dieťa za jeho strach či hnev, pokiaľ máte zlú náladu, ste pod vplyvom alkoholu, ak ste nevyčerpali všetky možnosti vysvetlenia, dohovorenia, a pokiaľ je dieťa príliš malé aby si mohlo svoj čin uvedomiť.
Nezastrašujte dieťa, nebuďte na neho vulgárny, nevyhrážajte sa mu že ho dáte preč, alebo že ho opustíte.
Dieťa netrestajte ignoráciou ani mlčaním.
Čo  naozaj robte
Ako rodič by ste sa mali obrniť trpezlivosťou a láskavosťou.
Ak už musíte dieťa potrestať, nezakazujte mu to, čo je pre neho prospešné – napríklad pobyt vonku. Ak budete mať doma dieťa ktoré je fyzicky ,,nevybité“, bude mať väčší sklon sa doma nudiť a tým pádom i hnevať.  Ak je to nevyhnutné, vhodnejší je skôr zákaz televízie, či počítača.
Pochváľte dieťa za každú maličkosť ktorú dokáže.
Venujte mu pozornosť, zaujímajte sa o jeho pocity, myšlienky.
Je dobré viesť dieťa k prírode, dať mu možnosť mať malý záhon, alebo aspoň väčší kvetináč kde môže pestovať čo bude chcieť. Vezmite ho do lesa, na lúku, na samotu do lesa.
Dieťa by malo vedieť, že nič v živote neprichádza len tak. Že pre všetko, čo v živote chceme, alebo dostaneme je potrebné niečo urobiť. Naučiť dieťa, že všetko čo sa nám stane je našim vlastným zrkadlom, a že za všetkým stojí naša vôla a správne rozhodnutia.
Umožnite mu samostatne myslieť, hľadať súvislosti, podporiť ,,,zdravý sedliacky rozum“.

Spracovala: Silazdravia.sk

Nádherné je porodiť dieťa