Nebezpečný koronavírus?

Čínsky koronavírus je podobný vírus ako bol SARS (ktorý sa objavil v roku 2002) a MERS – ktorý sa objavil v Arabských emirátoch v roku 2012. Koronavírus je už ale infekčný v inkubačnej dobe na rozdiel od SARS vírusu, takže je v tomto zmysle ďaleko horší a nebezpečnejší než SARS. Inkubačná doba tohto vírusu býva 14 dní (ale môže byť aj dlhšia) počas ktorých nakazený človek nemusí mať vôbec žiadne príznaky, ale vírus ďalej prenáša. Hoci najnovšia štúdia uvádza, že pôvodcom by mohli byť netopiere, stále nie je jasný zdroj nákazy. Vírusy by sa totiž mali prenášať iba na také druhy živočíchov, ktoré sú si geneticky podobné.
Čo ste asi nevedeli

Pre porovnanie: vírus SARS nakazil cez 8000 pacientov, pričom zomrelo asi 10%. MERS síce rýchlo zanikol, ale stihol nakaziť okolo 2500 ľudí, z čoho zomrelo 34%. Podľa odhadov je čínsky koronavírus síce skoro rovnako nákazlivý ako SARS, ale úmrtnosť sa pohybuje okolo 5%. Nebezpečné ale je, že vírusy môžu mutovať, takže situácia sa môže meniť k horšiemu, preto je najpodstatnejšia pri boji s vírusom karanténa, izolácia a zlepšená hygiena, ktorou sa dá znížiť pravdepodobnosť prenosu.
Prenos
Šíri sa podobne ako chrípka, kvapôčkovou infekciou. Do tela sa môže dostať skrz osobný kontakt ako je podanie ruky, alebo dotyk predmetu na ktorom sa vírus zachytil. Šíri sa vzduchom – kašlaním a kýchaním. Koronavírus bol identifikovaný aj v moči pacientov. Prítomnosť v moči znamená, že sa dostáva do kanalizácie, takže nákaza je možná aj fekálnou cestou. Vírus dokáže byť aktívny až 9 dní mimo hostiteľa, ale presné výsledky zatiaľ nie sú známe.
Protiopatrenia
Brániť sa pred ním dá len preventívnymi opatreniami – vyhnúť sa kontaktu s chorými ľudmi, umývať si ruky, čo najmenej sa dotýkať očí, nosa, úst neumytými rukami, karanténou.
Liečba
Liečba je len symptomatická. Dôležitá je domáca karanténa. Pokiaľ začne mať človek problémy s dýchaním, býva nutná hospitalizácia, v najťažších prípadoch sa pristupuje k intubácii. (Pľúcna ventilácia.)
Tip
Ako podporný prostriedok ktorý podporuje prirodzenú imunitu je vhodná tinktúra z kapucínky väčšej. (Nevhodná pre dojčiace a tehotné ženy.) Ale tiež tinktúry z bylín ako napríklad z vrby, bazalky, rakytníku, grapefruitu či cesnaku.

Spracovala: Silazdravia.sk

Pozor na prechodenú chorobu!