Alzheimerova choroba

Jedná sa o nevyliečiteľné ochorenie mozgu pri ktorom odumierajú mozgové bunky, čo postupne speje k zániku duševných a telesných schopností. Je vážnou chorobou, pretože ovplyvňuje chorého a jeho okolie vo všetkých oblastiach života. Najviac sú postihnutí ľudia po 65. roku života.
Čo ste asi nevedeli

Počet pacientov rastie aj okolo veku 50 a menej. Rizikom môže byť dlhodobý stres a nedostatočná regenerácia mozgu. Rovnako tiež vysoký cholesterol. U tohto ochorenia sú dôležité aj hormonálne regulačné schopnosti.  Hormón DHEA je tzv. predhormónom väčšiny ostatných hormónov a v stareckom veku je na veľmi nízkej úrovni. Rastlina dioscorea vilosa má zloženie blízke hormonu DHEA, ale vedecky zatiaľ nebola potvrdená pri liečbe Alzheimeovej choroby.
Príznaky
  • dezorientácia, depresia, popletené vyjadrovanie, porucha, zhoršovanie pamäti (ktorá narušuje schopnosť plniť jednoduché úlohy), redukovanie slovnej zásoby,  uzavretie sa do seba, zmätenosť, zmena osobnosti, zmeny nálad, náladovosť (ťažkosti s každodennými povinnosťami.)
Príčina
  • je zatiaľ neznáma, mozgové bunky odumierajú vďaka usadeninám produktov štiepenia bielkovín. Rizikom je vysoký vek, genetické poruchy, infekcie pomalými vírusmi, vysoký tlak krvi, nadváha, cukrovka, psychické ťažkosti, úraz hlavy.
Mnoho chorých ide k lekárovi až keď majú vážne problémy, ale vtedy je už nižšia účinnosť liekov lebo najlepšie sa choroba lieči v ľahších fázach.
Liečba
  • liekmi ktoré odďaľujú postup choroby, na odsunutie opatrovateľskej starosti je dobrá psychoterapia, fyzioterapia, logopédia.
  • blízke okolie by sa malo k chorému pekne správať a podporovať ho k aktivite. Dôležité je začať trénovať pamäť.
  • užíva sa ginko, ženšen, vit. A, vit .C, vit B, selén, koenzým Q10, vit. E, betakarotén.
Tip
Pre mozgovú činnosť je veľmi vhodné užívanie lecitínu, ktorý vyživuje a regeneruje mozgové bunky.
Psychosomatický pohľad
Celoživotne si asi ,,preťažujete hlavu, chcete vedieť, mať, poznať, zniesť, získať – viac ako vám bolo určené, porušili ste rovnováhu, nechali sa riadiť rozumom. Je potrebné odpútať sa od minulosti a svojich návykov, prijímať život aký je.

Spracovala: Silazdravia.sk

Prasklina na jazyku, chudokrvnosť či zhoršovanie pamäti?