Koronavírus útočí!

Vzhľadom na výskyt koronavírusu je dôležité chovať sa zodpovedne a poznať odporučenia v boji proti tomuto ochoreniu. Čína, v ktorej sa tento vírus objavil, prijala radikálne opatrenia pre vyriešenie tohoto ochorenia. Obavou je, že Európa niečoho takého nebude schopná. V Európe je totiž trochu iná úroveň disciplíny ako v Číne. Preto epidémia môže trvať v Európe výrazne dlhšie. Niekoľko generácií Európanov však nezažilo nebezpečnú epidémiu, takže si myslia, že sa ich to netýka. Netreba preto tento problém zľahčovať, ale zároveň ani nerobiť zbytočnú paniku. Inkubačná doba tohto vírusu býva 14 dní (ale môže byť aj dlhšia, dokonca až 5 týždňov) počas ktorých nakazený človek nemusí mať vôbec žiadne príznaky, ale vírus ďalej prenáša, takže je v tomto zmysle ďaleko horší a nebezpečnejší než napríklad SARS, ktorý za tri štvrte roka zabil zhruba 1000 ľudí. Koronavírus má počas dvoch mesiacov už 3000 obetí. V Číne bolo v decembri 2019 známych 105 prípadov, v súčastnosti je to už niekoľko desiatok tisíc. Ak výrazne stúpne počet ťažko chorých, problémom bude nedostatok špecialistov a technickej výbavy. Potrebné je snažiť sa spomaliť jeho šírenie. Samotná prevencia je veľmi podstatná proti vírusom vo všeobecnosti. Zásadné je preto dodržovať základné hygienické návyky a podporovať imunitu.
Toto je naozaj dôležité

Až 80% infekcií sa šíri špinavými rukami. Ich pôvodcovia sa totiž môžu nachádzať na bežne používaných predmetoch, ako sú napríklad kľučky na dverách, tlačidlá zvončekov, výťahov, nákupných košíkov, vodovodné batérie… Ruky je potrebné umývať si po návrate domov, (do práce) z vonkajšieho prostredia, pred, počas ale aj po príprave jedla, pred jedením, po použití toalety, pred ale aj po starostlivosti o chorého, po smrkaní, kýchaní, kašľaní, po vynášaní alebo narábaní s odpadkami, po chytaní zvierat, pred a po ošetrení rany, po manipulácii s bábätkom a po výmene znečistenej plienky, pri akomkoľvek pocite znečistených rúk.
1. ruky si často umývať mydlom aspoň 20 sekúnd. (najlepšie 40 až 60 sekúnd.) Pri umývaní nevynechajte žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami a pod nechtami. Po umytí treba použiť jednorázovú utierku alebo čistý uterák. Ruky je vhodné umývať bez prstienkov, náramkov a hodiniek. Ak nie je k dispozícii voda a mydlo, používajte dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Aj v tomto prípade je potrebné čistiť si ich aspoň 20 – 30 sekúnd.
2. nosa, očí ani úst sa nedotýkajte neumytými rukami. Sú to vstupné brány infekcie – spojovka oka, nosová sliznica, ústa.
3. ak kašlete a kýchate, zakrývajte si nos a ústa jednorázovou papierovou vreckovkou ktorú následne zahodíte do koša.
4. ak druhá osoba prejavuje príznaky respiračného ochorenia dodržujte dostatočnú vzdialenosť 5 metrov.
5. nedotýkajte sa druhých ľudí, nepodávajte si s nimi ruky, neobjímajte sa, nebozkávajte sa.
6. vyhnite sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí  pokiaľ to nie je nevyhnutné. (Nákupné centrá, divadlá, letiská a pod.) Vhodné je zrušiť spoločenské podujatia. Najväčšou hrozbou pri cestovaní je letisko, lietadlo. Ideálne je prejsť cez letisko s respirátorom, často a poriadne umyť ruky a to isté aplikovať aj v lietadle.
7. odložte cestovanie do postihnutých oblastí.
8. ak máte takú možnosť, používajte respirátory filtračnej triedy FFP3. Vhodná je aj maska FFP2/N95. Ak vo svojom povolaní často prichádzate do styku s ľudmi a nie je možné tento styk obmedziť, používajte podľa možnosti respiračnú masku a dodržiavajte hygienické pravidlá. Ak neprepukne pandémia, nie je používanie masky nevyhnutné.
9. ochranná rúška na tvár má význam u chorej osoby s respiračným ochorením, pretože tak chráni okolie pred kvapôčkovou infekciou. Ak máte respiračné ochorenie noste rúšku a často ju meňte, podľa závažnosti stavu po asi 15 až 40 minútach, pretože niektoré druhy rúšok absorbujú vlhkosť a vytvárajú tak ideálne prostredie pre vírusy. Nemôžete si však byť istý, či nie ste infikovaný, preto je vhodné, aby ste ochrannú rúšku nosili a tiež ju často menili, pokiaľ ochrannú masku nemáte.
10. podporujte svoju imunitu dostatkom spánku, zdravou výživou, vitamínmi, aspoň polhodinovým pobytom na čerstvom vzduchu…
Ak máte podozrenie, že ste sa nakazili koronavírusom (cestovali ste do postihnutej oblasti, stýkali ste sa s ľudmi s postihnutej oblasti) kontaktuje lekára cez telefón, z dôvodu zamedzenia šírenia vírusu. Kontaktujte ho tiež vtedy, ak máte náhly nástup aspoň jedného z príznakov ako je kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť, teplotu nad 38 °C.
Ďalšie dôležité odporučenia
11. používanie rukavíc môže byť problémov, pretože aj na nich sa môžu preniesť rôzne vírusy a človek môže ma tendenciu dotýkať sa v rukaviciach vecí ktorých by sa bežne nikdy nedotkol. Na druhej strane, nie je vhodné chytať holou rukou nič čo je kovové, ako napr. kľučky, ale ani peniaze. Rovnako tiež nie pastových predmetov na nich vírus prežije dokonca dlhšie než na kovových predmetoch.
12. dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov. Často si dezinfikujte mobilný telefón (najmä keď sa vrátite domov z vonkajšieho prostredia), kľučku od vchodových dverí, klávesnicu od počítača, počítačovú myš, pracovné stoly.
13. ak nákaza prepukne, je vhodné vodu z vodovodu piť len prevarenú.
14. vhodné je mať v zásobe trvanlivé potraviny, pokiaľ by bola nutná domáca karanténa. (Odporúčaná je najmä ryža, cestoviny, konzervy.)
15. ak ste sa vrátili zo zahraničia a máte podozrenie, že ste sa mohli nakaziť koronavírusom, je vhodné podstúpiť domácu izoláciu aspoň na 14 dní v samostatnej izbe, zvýšiť intenzitu dezinfekcie povrchov a používať ochranné prostriedky.
Telefonická linka pre verejnosť:
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky 0917 222 682
Čo ste asi nevedeli
Koronavírus bol identifikovaný aj v moči pacientov.  Prítomnosť v moči znamená, že sa dostáva do kanalizácie, takže nákaza je možná aj fekálnou cestou. Vírus dokáže byť aktívny až 9 dní mimo hostiteľa, ale presné výsledky zatiaľ nie sú známe. Jeho aktivita sa predlžuje s nižšou teplotou a väčšou vlhkosťou vzduchu. Rozmnožuje sa v živom tkanive. Presúva sa krvou k orgánom ktoré môže veľmi vážne poškodiť – a to nielen pľúca, ale aj ľadviny, či napríklad srdce.

Spracovala: Silazdravia.sk