Nepodceňujte koronavírus!

Koronavirus naozaj nie je ,,obyčajná chrípka“, a to nielen preto, že je asi 10x horší, čo vlastne úplne jednoducho znamená, že tak skoro, ani tak ľahko vyriešený nebude. Citlivejší ľudia môžu začať mať úzkostné pocity, strach o seba, či svojich blízkych. Preto je dôležité vedieť nie len ako sa správne duševne nastaviť, ale práve to, ako sa zodpovedne správať. Podstatné je pritom nemyslieť len na seba, ale byť zodpovedný aj voči druhým ľudom.
Karanténou a inými opatreniami sa spomalí šírenie, preto bude môcť zdravotníctvo lepšie zvládať ošetrovať chorých a tým pádom bude aj menej mŕtvych.
Koronavírus sa nedá zastaviť, len spomaliť. Koronavírus sa nepovažuje za sezónny vírus, preto tento vírus pravdepodobne v letných mesiacoch nezmizne. Očakáva sa, že môže skončiť asi do dvoch rokov, keď si k nemu väčšina ľudí vybuduje rezistenciu.
Koronavirus, ako každý iný vírus, ktorý na planéte už máme (alebo ešte len budeme mať), či akékoľvek iné ochorenie, je v prvom rade určitým ,,poslom“, akousi informáciou, ktorá hovorí o nás samých. O našej vlastnej nevedomosti, nezodpovednosti, ľahostajnosti, sebeckosti, či strachu… Je jasné, že nikto nechce byť chorí, ale málokto je schopný správať sa voči samému sebe, druhým a samotnej planéte zodpovedne. Bohužiaľ ľudia začnú reagovať na negatívne zmeny až keď ovplyvňujú priamo ich. Smutným faktom je, že sa nedá veľmi vsádzať až tak na ľudskú inteligenciu, ako skôr na pud sebazáchovy, pretože smrti sa (skoro) každý bojí…
Ideálne by bolo, neriešiť situácie z pozície strachu, ale z pozície uvedomelosti, nehovoriac o tom, že na vyliečenie chorého je potrebné nájsť hlavnú príčinu, základný zmysel ochorenia, ktorý mnohokrát vychádza z niečoho úplne iného, než sa na prvý pohľad môže zdať…
Miznúce dažďové pralesy, otrávená pôda, znečistená voda, globálne otepľovanie… Je na čase, (alebo skôr, už je veľmi málo času na to) aby človek konečne pochopil svoju osobnú zodpovednosť! Až vtedy si totiž prestane (vedome, či nevedome) vyberať tzv. negatívne skúsenosti, ktoré tak prestanú byť potrebné k tzv. ponaučeniu…
Dodržujte opatrenia proti šíreniu koronavírusu!
1. počas doby karantény nevychádzajte z domu ak to nie je nutné! Žiadne vychádzky, žiadna káva v kaviarni a pod. Nevystavíte sa tak nákaze a ani nákazu nebudete rozširovať. Mnohí nakazení totiž nemajú vôbec žiadne príznaky vírusu a sú len tzv. prenášači ochorenia.
2. ak je to možné, zostaňte doma vždy ak máte príznaky prechladnutia, bolesti hrdla, zvýšenej teploty a kašľa. Neprijímajte návštevy.
3. ak musíte ísť von nasaďte si ochrannú masku vždy, ak takúto možnosť máte. Ak máte len ochrannú rúšku tiež si ju radšej z preventívnych opatrení nasaďte aj keď ste zdraví.
4. nosa, očí ani úst sa nedotýkajte neumytými rukami. Sú to vstupné brány infekcie – spojovka oka, nosová sliznica, ústa.
5. zakrývajte si nos a ústa keď kašlete, alebo kýchate. Používajte ochrannú rúšku ktorú je potrebné často meniť – podla závažnosti stavu po 15 – 30 minútach.
6. po návrate z vonkajšieho prostredia dodržujte umývanie rúk mydlom a vodou, najlepšie 40 až 60 sekúnd. Následne si utrite ruky do jednorázovej utierky. (Sušiče rúk s teplým vzduchom nie sú efektívne v ničení vírusu. Ak máte po umývaní vysušenú pokožku, natrite si ju po uschnutí rúk krémom.)
7. potrebné je umývať si často ruky mydlom a vodou, alebo prostriedkom na báze alkoholu.
8. dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov. Často si dezinfikujte mobilný telefón (najmä keď sa vrátite domov z vonkajšieho prostredia), kľučku od vchodových dverí, klávesnicu od počítača, počítačovú myš, pracovné stoly…
9. nedávajte svoje deti na stráženie k starým rodičom, hrozí riziko nakazenia od detí.
10. vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľudmi, ktorí majú príznaky nádchy, chrípky.
Ak máte podozrenie, že ste sa nakazili koronavírusom (cestovali ste do postihnutej oblasti, stýkali ste sa s ľudmi s postihnutej oblasti) kontaktuje lekára cez telefón, z dôvodu zamedzenia šírenia vírusu. Kontaktujte ho tiež vtedy, ak máte náhly nástup aspoň jedného z príznakov ako je kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť, teplotu nad 38 °C.
Čo ste asi nevedeli
Objavujú sa rôzne nepravdivé tvrdenia o pozitívnych účinkoch pitia teplej vody, alebo chlórového roztoku. Chlórovým roztokom si môže človek dokonca ublížiť. Nie je ani potrebné nadmerné vykupovanie trvanlivých potravín. Opodstatnenie má len kúpa určitých zásob na kratšiu dobu.
Koronavírus bol identifikovaný aj v moči pacientov. Prítomnosť v moči znamená, že sa dostáva do kanalizácie, takže nákaza je možná aj fekálnou cestou. Vírus dokáže byť aktívny až 9 dní mimo hostiteľa, ale presné výsledky zatiaľ nie sú známe. Jeho aktivita sa predlžuje s nižšou teplotou a väčšou vlhkosťou vzduchu. Šíri sa na 4,5 metra a vo vzduchu vydrží pol hodinu. Rozmnožuje sa v živom tkanive. Presúva sa krvou k orgánom ktoré môže poškodiť – a to nielen pľúca, ale aj ľadviny, či napríklad srdce.

Spracovala: Silazdravia.sk