Krásny život bez paniky a úzkosti

Stres je udalosť ktorá je za hranicou našej komfortnej zóny (fyzickej i mentálnej.) Úzkosť pramení zo strachu z budúcnosti. Fyzicky dokáže spôsobiť stuhnutosť svalov a celkovo tiež oslabuje imunitu. Panika je pritom mechanizmus boja a úteku, pričom ale panický záchvat sa prejavuje naopak úplnou strnutosťou, žiadnou aktivitou. V takejto panike je väčšinou ,,vypnuté“ logické myslenie.

Každý z pocitov má samozrejme svoj dôvod. Ale z pozície vedomia je človek ozajstný tvorca a preto by na to nemal zabúdať. Lenže do tohto obrazu nám neustále skáče veľakrát zmätená myseľ a emócie… Netreba sa preto do nich zamotávať, neprepínať svoje sily, pretože potom v takých zlých pocitoch môžeme byť nakoniec ešte hlbšie než predtým…
Čím teda začať?
1. Potrebujete pomôcť telu, pretože je stuhnuté, v kŕči, takže ho rôznymi technikami začnete uvoľňovať, napr. strečingom.
2. Ďalej potrebujete doplniť serotonin – napr. vyváženou stravou.
3. Vhodné je asi 10 minút každý deň, najlepšie hneď ráno, vykonávať nejaké relaxačné cvičenia, alebo meditáciu.
4. Dôležité je tiež svoje pocity začať akceptovať, doslovne ich privítať s otvorenou náručou. Ak aj potom vo vašich pocitoch opäť ,, zaprší “ už to nebudete tak silne citovo prežívať a ani tieto panické pocity už nebudú tak dlho trvať.
5. Je vhodné ak má človek plán a problémy rieši. Je treba byť aktívny a zmeniť, čo sa zmeniť dá, a ak je to potrebné, pripustiť aj také riešenie, že život sa môže uberať inak než doteraz.
V nebi nie je panika! Boh nemá žiadne problémy, iba plány!
Corrie ten Boom
Je jasné, že vám to asi úplne dobre nepôjde hneď, ale keď vydržíte určitú dobu, zmení sa štruktúra mozgu a zrazu sa budete cítiť celkovo lepšie. Budete schopnejší lepšie vyhodnocovať rôzne situácie, objaví sa silnejšia vôľa a odhodlanie postaviť sa k nim konštruktívnejšie.
Tak vybudujete vnútorný pokoj a pochopíte, že samotné prijatie je oslobodzujúce, uvoľňujúce. Postupne dokážete povedať bezpodmienečne áno životu, aj keby boli situácie akékoľvek. Prinavrátite sa k samému sebe, začnete mat dôveru v seba, pretože budete vedieť, že potrebné veci sa k vám vždy dostanú v pravý čas.

Spracovala: Silazdravia.sk

Pochopiť svoje ochorenie?