Keď vás chytí obličková kolika

Plynatosť, zápcha i zvracanie. Aj také môžu byť príznaky obličkovej koliky. Ale tiež:

bolesť chrbta v boku, v bokoch, či slabine, bolesť chrbta prudká na jednej strane, bolesť  v oblasti obličky, bolesť v podbrušku, bolesť, pálenie pri močení, bolesť semenníkov prudká, kŕčovitá, krv v moči – krvavý moč, červenkastý alebo tmavý, zakalený, pocit ťažkého, plného žalúdka – nadúvanie, problémy s močením, slabí prúd moču, zimnica, zvýšená teplota.
Príčina
Príčinou sú obličkové kamene, ktoré vznikajú vďaka chybám metabolizmu – dna, porušený metabolizmus vápnika, chronické zápalové črevné ťažkosti, ďalej sú to infekcie, zúženia v urogenitálnom trakte, veľké množstvá bielkovín v strave, málo tekutín.
Obličkové kamene sa vytvárajú vtedy, keď moč obsahuje veľa vápnika, močovej kyseliny. Malé kamene – až v 80% prejdú cez močovod bez problémov, veľké vyvolávajú obličkovú koliku.
Liečba
  • dôležité je dostatočne piť tekutiny, mať dostatok pohybu, priložiť teplý obklad na boľavé časti, užiť lieky proti bolesti, šťava z citrusov (citrón, pomaranč), čaj z byliny chanca piedra.
  • vymočený kameň treba doniesť k lekárovi na analýzu. Ak sa kamienok nevyplaví a bolesť neodznie do niekoľkých hodín treba navštíviť lekára, pretože hrozí nebezpečenstvo infekcie obličiek. Ten rozhodne o ďalšom postupe.
  • na kamene ktoré sa nevyplavia sa používajú tieto metódy – laser, perkutánna extrakcia – operácia pomocou endoskopu, litotripsia – nárazové vlny.
PREVENCIA
  • je potrebné piť dostatočné množstvá tekutiny, diéta proti tvorbe kameňov, obmedzujte kávu, čaj, bublinkové minerálne vody, čokoládu, špenát, rebarboru, orechy, menej bielkovín živočíšneho pôvodu a používajte málo soli.
  • jesť ovocie, zeleninu a jedlo s obsahom draslíka.
  • stres prispieva k tvorbe kameňov, preto sa naučte relaxovať.
  • medzi piatou a šiestou hodinou večer sú vhodné teplé kúpele ktoré uvoľňujú obličky, pretože vtedy je tzv. hodina obličiek. Vtedy je vhodné piť aj bylinné čaje, napríklad zo žihľavy, prasličky, púpavy.
Psychosomatický pohľad
Kameň symbolicky zhmotňuje neriešený konflikt v partnerskom vzťahu, či vzťahoch ako takých, je to výzva aby ste začali tieto problémy riešiť. Otvorte sa láske a harmónii.
Čo ste asi nevedeli
Najznámejším dôsledkom dysfunkcie obličiek je bolesť kolien zvnútra. Sú to však aj močopudné problémy, narušená genitálna funkcia, problémy spojené s nedostatočným vylučovaním toxických látok z tela. Obličky sú kľúčovým orgánom pri detoxikácii organizmu.
Tip
Vhodné je piť čaj s názvom Chanca Piedra. (Bylina Phyllanthus niruri L.) Španielsky názov Chance Piedra znamená „Brzda alebo rozbíjač kameňov“. Chanca Piedra je doposiaľ veľmi používaná v ľudovej medicíne Južnej Ameriky, kde dosahuje veľkú popularitu.

Spracovala: Silazdravia.sk

Problémy s bolesťami kolien alebo predčasným starnutím?