Vyšetrenie na skryté krvácanie zachraňuje život!

Rakovina čriev a konečníka postihuje každého 20. človeka. Po 40 roku sa vyskytuje častejšie a vrchol dosahuje nad 65 rokov života. Ide o druhé najčastejšie rakovinové ochorenie, častejšie postihne mužov.
Ak chcete mať istotu že rakovina konečníka a hrubého čreva nie je vaším problémom, požiadajte svojho lekára o test na skryté (okultné) krvácanie. Tento test vás môže dokonca upozorniť na rakovinu ktorá sa môže vyvinúť až o niekoľko rokov.
Čo by ste si mali pamätať

Vyšetrenie na prítomnosť krvi v stolici si môžte robiť i doma, je dostať testy, ktoré zistia, či máte v stolici krv (skryté krvácanie) a teda či nehrozí riziko rakoviny čriev a konečníku. Vhodnejšie je však navštíviť za týmto účelom lekára.
Pred takýmto vyšetrením by ste mali zo stravy vylúčiť určité zložky ktoré dokážu výsledok testu ovplyvniť. Nemali by ste jesť žiadne krvavé špeciality, ani zverinu či tmavé mäso. Neužívajte väčšie množstvo vitamínu C (nie viac ako 1 g denne.) Vyhnite sa karfiolu, brokolici, listovej zelenine, chrenu, reďkovke.
Odporučenie
  • konzumácia jedál s vysokým obsahom vlákniny znižuje šance na ochorenie.
Rakovina konečníka
Príznaky
bolesť v podbrušku (bolesť panvy), hnačky, krvácanie konečníka, strata hmotnosti, pri nadúvaní, vetroch – nekontrolovateľný odchod stolice, pocit nedostatočného vyprázdnenia, problém udržať stolicu, krvavá stolica (svetločervená stolica), zápcha, zväčšené lymfatické uzliny (v slabinách), silná únava, zvláštny tvar stolice.
  • mnohokrát sa rakovina konečníka vyskytuje spolu s rakovinou hrubého čreva – v začiatkoch nádor nevyvoláva bolesť, preto je dôležité pri podozrení resp. prítomnosti uvedených problémov vyhľadať lekára. Dobrou prevenciou je po 40 roku sa nechať pravidelne vyšetriť.
Príčina
  • je ich niekoľko – genetické faktory, polypy v črevách, mnohoročné zápalové ochorenia čriev, rakoviny prsníka, vaječníka, málo vlákniny a veľa tukov v jedle, vysoká hmotnosť, fajčenie, pitie alkoholických nápojov.
Liečba
  • nádor sa operatívne odstráni a absolvuje sa chemoterapia a ožiarenie.
Psychosomatický pohľad
Asi dlhodobo nedokážete niečo stráviť – neschopnosť odpúšťať, s čím ste ustavične konfrontovaný. Nachádzate sa v nejakej strnulej situácii. I pokusy zlepšiť tento stav výrazne stroskotávajú. Musíte sa ,,pustiť“ a uvoľniť. Netreba však vstupovať do rozpoloženia rezignácie a depresie. Nesmiete sa uzatvárať, ale musíte poskytnúť dostatočný priestor na emócie, neodcudzovať sa druhým.
Rakovina hrubého čreva
Je to časté zhubné ochorenie na ktoré mnoho chorých umiera.
  • ak krvácate pri stolici je dôležité hneď vyhľadať lekára aby určil príčinu. Pri včasnom zachytení rakoviny a správnej liečbe je vysoká šanca na prežitie. V pokročilom štádiu metastázuje do pečene, žalúdka, pľúc.
Príznaky
brušné kŕče, bolesť, pálenie pri močení, strata hmotnosti, hnačky, problém udržať stolicu, nechutenstvo, tmavá, čierna stolica, silná únava, zápcha, dedičné dispozície.
Príčina
  • rizikom je genetická pre dispozícia, polypy v črevách potraviny chudobné na vlákninu, chronické črevné ochorenia, moc tukov v strave, veľa mäsa, vysoká váha, fajčenie, alkohol.
Liečba
  • odstránením postihnutej časti, chemoterapia, ožarovanie.
  • konzumovať šťavu z mrkvy, poradiť sa s odborníkom o diéte, makrobiotická strava.
  • pravidelné užívanie acylpyrínu a ibuprofénu znižuje riziko rakoviny čreva, no s užívaním sú spojené riziká – nemajú ich konzumovať ľudia s vredmi žalúdka a zápalovými chorobami čriev, lebo spôsobia chronické krvácanie.
Psychosomatický pohľad
Dlhodobo asi nedokážete niečo stráviť, s čím ste ustavične konfrontovaný. Nachádzate sa v nejakej stagnujúcej a strnulej situácii. I pokusy zlepšiť tento stav výrazne stroskotávajú. Naučte sa uvoľniť. Netreba však vstupovať do rozpoloženia rezignácie a depresie. Nesmiete sa uzatvárať, ale musíte poskytnúť dostatočný priestor na emócie, neodcudzovať sa druhým.

Spracovala: Silazdravia.sk

Ako mať dobrú imunitu