Fungujú prírodné repelenty na hmyz?

Ak máte obavu, či si v letných mesiacoch neprinesiete domov z výletu v prírode kliešťa, alebo na vás útočia nepríjemné komáre, máme pre vás typy ako sa pred nimi efektívne chrániť.
Čo ste asi nevedeli
Predpokladalo sa, že užívanie vysokých dávok vitamínu B1 – tiamínu odpudzuje hmyz. Tieto teórie však boli vedeckými štúdiami vyvrátené.
,,Sú to komáre, nik ich nemá rád“
Na svete žije viac ako 3.500 druhov komárov. Štípu samičky komárov a to preto, aby sa mohli rozmnožovať. Potrebujú sať krv a to rýchlo a vo veľkom množstve, pretože ich život trvá cca dva mesiace. Samčeky žijú asi 10 dní, neštípu, pretože krv nesajú.
Komáre sú väčšinou aktívne skoro ráno a večer, pretože prílišné slnečné žiarenie im spôsobuje dehydratáciu, takže môžu vďaka tomu aj zahynúť.
Treba sa vyhýbať miestam kde sa vyskytujú najviac: vlhké miesta, nepokosená tráva, nahromadený rastlinný odpad, kríky.
Pre ochranu interiéru je žiadúce používať na oknách sieťky a je dobré si tiež pamätať, že všetky druhy hmyzu nemajú radi prievan.
Bohužiaľ asi žiadny repelent vás nemusí ochrániť na 100 percent. Môže sa stať, že vás nejaký záškodník predsa len poštípe.
Medzi účinné prírodné repelenty patria rôzne kvety ako napríklad muškát, kocúrnik obyčajný, monarda, nechtík ale aj levanduľa. Nechtík má jedinenčú vôňu ktorý mu dáva látka pyretrum – prírodný insekticíd. K účinným odpudzovačom patria aj bylinky ktoré sa bežne používajú na ochutenie jedál.
Čo je dobré proti
  • kliešťom: fenikel, rozmarín, tea-tree
  • včelám. osiam, sršňom: mäta, tymián, eukalyptus
  • komárom: šalvia, levanduľa,  bazalka, mäta, palina, cesnak, citrónová tráva
  • muchám: šalvia, bazalka, mäta
  • mravcom: škorica, klinčeky, mäta
Základom prírodného repelentu proti hmyzu je 50 ml rastlinného oleja, kvetovej vody alebo jablčného octu, prípadne alkoholu do ktorého pridajte asi 25 kvapiek esenciálneho oleja, prípadne ich kombináciu. Zmiešané prísady prelejte do sprejovej fľaše a tento repelent používajte na oblečenie (pokiaľ ste ako základ použili alkohol) pred odchodom do prírody.
Pokiaľ použijete rastlinný olej či vodu je potrebné aplikovať túto zmes až tri krát denne na miesta na tele ktoré chcete chrániť, vyhnite sa očiam.
Rozmarínový repelent
Jedno vrecúško rozmarínu, alebo vetvičky čerstvého rozmarínu, polievková lyžica vínneho octu, jeden liter vody.
Vodu priveďte k varu, odstavte, pridajte rozmarín a nechajte lúhovať. Keď voda vychladne, preceďte ju a pridajte vínny ocot. Premiešajte, nalejte do sprejovej fľaše a uskladňujte v chladničke.
Tip
Ak vás komáre predsa len uštipnú je dobré použiť jednú sódu (tri lyžičky) ktorú zmiešate s lyžičkou vody, vznikne tak hustá pasta ktorú nanesiete na štípanec a necháte zaschnúť.

Spracovala: Silazdravia.sk

Si si istý že nemáš hlísty?