Šípkový sirup účinný aj pri osteoporóze či anémii

Čo ste asi nevedeli
Šípky obsahujú nielen veľké množstvo vitamínu C, ale aj vitamíny skupiny B a vitamín A. Obsahujú tiež horčík, takže majú protistresové účinky a chránia pred infekciami. Pomáhajú aj v prípade hnačky. Potláčajú zápal a bujnenie rakovinových buniek, detoxikujú telo, znižujú cholesterol, udržujú rovnováhu inzulínu a glukózy v tele.
Šípky sa dajú zbierať až do novembra, pri zbere je najlepšie suché a slnečné počasie. Ak sú prezreté, mäkké a sfarbené do hneda strácajú vitamín C.
Ak si chcete šípky usušiť, je lepšie použiť sušičku na ovocie, pretože pri pomalom sušení na vzduchu strácajú veľa vitamínu C. Skladujte ich na suchom a tmavom mieste, maximálne jeden rok.
Šípkový sirup
Čo potrebujete
  • čerstvé šípky
  • trstinový cukor
Postup
Čerstvé šípky poriadne umyte, osušte, nasypte do sáčku a popučte dreveným tĺčikom. Do sklenenej fľaše vrstvite na striedačku šípky a cukor v hrúbke asi 2 – 3 cm. Každú vrstvu šípok poriadne potlačte. Na vrchu musí byť posledná vrstva cukru. Pohár uzavrite a nechajte na teplom, tmavom mieste, aby cukor pustil šťavu. Sirup precedíte cez sitko a gázu a môžete užívať dvakrát denne jednu čajovú lyžičku (nie kovovú.)

Spracovala: Silazdravia.sk

Tie najlepšie potraviny ktoré vám pomôžu potlačiť zápal v tele