18 január – Deň snehuliaka, ducha zimy

Keď v zime napadne dostatok snehu, všetko zrazu vyzerá ako v rozprávke. Ak sa tešíte zo snehovej nádielky, nepremeškajte šancu postaviť si snehuliaka, ktorý dokonca oslavuje svoj deň 18 januára.
Čo ste asi nevedeli

Postaviť si snehuliaka ako prvých podľa všetkého napadlo Inuitov – Eskimákov. Túto tradíciu potom do Európy priniesli polárnici, lovci kožušín, veľrýb a tiež cestovatelia, ktorý tieto snehové postavičky u Eskimákov videli. Prvé kronikárske záznamy o stavaní snežných mužov – snehuliakov – sa datujú od 16 storočia.
Tradičný snehuliaci
Prvý snehuliaci sa väčšinou vytvárali ako obrovské príšery, pretože v dávnych dobách boli zimy veľmi nemilosrdné. V Nórsku existovala legenda, že keď v noci stretnete snehuliaka, je to zlé znamenie a odporúča sa ho obísť.
Vzhľad ktorý poznáme dnes – telo vyrobené z troch snehových gúľ, nosa mrkvy, vedro na hlave – dostali snehuliaci až v 19. storočí, vďaka čomu sa „stali láskavejšími.“
Traduje sa, že okolo roku 1493, taliansky sochár, architekt a básnik Michelangelo Buonarroti vytesal snehovú figúru.
V Rusku sa snehové figúrky formovali už v pohanských časoch. Boli uctievané ako duchovia zimy.
Svätý František z Assisi považoval vytvorenie snehových postáv ako ochranu pred démonmi. Kresťanská legenda dokonca považovala snehuliakov za anjelov, pretože sneh má byť dar z nebies. Z čerstvo napadaného snehu formovali snehovú figúrku, ktorej šepkali svoje želanie a verili, že keď sa roztopí ich želanie bude doručené do neba a čoskoro sa splní.
  • v Európe sa snehuliaci formovali vedľa domov, boli bohato zdobený šatkami, domácim riadom. Predstavovali mystickú postavu.
  • obrátené vedro na hlave symbolizovalo bohatstvo v dome.
  • mrkva ktorá symbolizuje nos, mala za úlohu upokojiť duchov. Verilo sa, že títo duchovia potom prinesú úrodu a plodnosť.
  • metla ktorá sa k snehuliakovi pridáva poukazuje na symbol zbrane. Takýto snehuliak má byť strážcom obydlia, nepúšťa do domu zlých duchov.
  • v niektorých krajinách, napríklad v Rumunsku zdobia snehuliaka korálkami cesnakových hláv, pretože veria, že podporuje zdravie v rodine.

Spracovala Silazdravia.sk

Ako prežiť epidémiu vírusov