Kúpaliská, prírodné jazerá, termálne bazény – ako na to, aby sa kúpanie neskončilo chorobou?

Základnou podmienkou zdravého kúpania je bezchybná voda a správne návyky, ktoré by ste mali poznať, aby ste eliminovali možné zdravotné problémy. Jedine tak si naplno užijete vodné atrakcie, dokonalú relaxáciu a príjemne strávený čas s rodinou a priateľmi.

Termálne kúpaliská, bazény
V tejto vode sa vyskytujú baktérie – améby, ktoré môžu vyvolávať zápaly mozgu, mozgových blán, ale aj infekcie oka, preto sa odporúča vstupovať do termálneho bazénu bez kontaktných šošoviek z dôvodu, aby sa za nimi nezachytávali tieto baktérie.
Vodou vo verejných bazénov sa najviac šíria pôvodcovia črevných nákaz, ktoré vyvolávajú hnačky, zápaly očných spojiviek a dokonca aj vírusový zápal pečene typu A. Číhajú na vás aj parazitárne červy ako mrľa ľudská, škrtavka detská. Problémom pre organizmus môžu byť aj mikroskopické huby, kvasinky, plesne. Termálna voda nie je chlórovaná preto sa v nej choroboplodné zárodky množia veľmi rýchlo. Ženy si s termálnej vody najčastejšie odnesú gynekologické zápaly.
Malé deti ktoré sú citlivé na rôzne typy alergií bývajú citlivé aj na chlór. Môžu sa prejaviť podráždené sliznice dýchacieho systému, podráždenie očných spojiviek či ekzém.
Prírodné jazerá
Vyskytujú sa v nich minerálne oleje, ale tiež fenoly – umelého či prirodzeného pôvodu ktoré dráždia dutiny, ďalej sú to aj sinice – toxické baktérie: hrozbou je prehltnutie väčšieho množstva vody. Hrozia hnačky, vracanie, nevoľnosť,  zápal spojiviek.
Ako sa chrániť
  1. Ak sa dôkladne osprchujete pred vstupom do bazéna dokážete znížiť riziko kontaminácie vody až desať násobne. Sprchovať by sa mali aj deti, rovnako tak aj po skončení kúpania. Dôležité je použiť aj mydlo, pretože odstráni nielen zvyšky chlóru ale aj bakteriálnu mikroflóru.
  2.  Nevkladajte si ruky do úst a dávajte si pozor aby ste sa nenapili vody z bazéna. Plávajte so zatvorenými ústami a chráňte si aj oči.
  3. Nedávajte si v bazéne ruky do úst, počkajte kým si ich umyjete mydlom.
  4. Ak idete na kúpalisku na toaletu poriadne si umyte ruky.
  5. Do vody nevstupujte vôbec, ak sa necítite dobre – ak sa necítite úplne zdraví, máte horúčku, a ak máte porušenú pokožku, pretože to môže byť vstupnou bránou infekcie.
  6. Vymieňajte si mokré plavky za suché. Mokré a teplé prostredie je totiž ideálne pre množenie kvasiniek.
  7. Na toaletu a do spŕch choďte vždy obutý. Zamedzíte tak možnej plesňovej nákaze.
  8. Nevstupujte do bazéna ktorého steny sú porastené zelenými povlakmi.
  9. Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo.
  10. Ak trpíte srdcovo – cievnym ochorením nenavštevujte bazén v ktorom je teplota vody vyššia ako 36 stupňov Celzia.
  11. Pre tehotné ženy je vhodnejšie nenavštevovať verejné kúpaliská ani termálne bazény.
  12. Na kúpalisko je vhodnejšie ísť s dieťaťom až od 5 roku veku.
  13. Termálne kúpaliska nie sú pre deti vhodné vôbec.
Čo ste asi nevedeli
Najšpinavšia voda býva veľmi často v detských bazénoch.
Tip
Ženy sa môžu chrániť aj tým, že použijú špeciálne probiotické tampóny.

Pripravila:  Silazdravia.sk

Máte problémy s kosťami, výbuchy zlosti, vyčerpanosť a silnú únavu?