Ako si v tele zvýšiť ,,hormón šťastia“

Asi najznámejší  ,,hormón šťastia“ je zároveň neurotransmiter, ktorý prenáša nervové vzruchy, a má vplyv na najrôznejšie časti tela ako je sexualita, spánok, ale tiež dokonca sebavedomie a pozitívny náhľad na život.
Čo ste asi nevedeli

Zápal v tele kradne tryptofan – esenciálna aminokyselina – ktorý je určený na tvorbu serotonínu. Skrze zápal sa aktivujú dva enzýmy, ktoré menia tryptofan na neurotoxické látky.
Serotonín a jeho súvislosť
Súvislosť má aj so svalovým napätím, hojením krvácavých poranení, migrénami a tiež s prijímaním a trávením potravy, napomáha správnej peristaltike čriev. Nedostatok serotonínu vedie k zvýšenej priepustnosti črevnej sliznice. Reguluje chuť do jedla a pomáha pri regenerácii vnútorných orgánov, najmä pečene.
Ak máte nevyrovnanú hladinu serotonínu tohto hormónu, môže sa u vás prejavovať úzkosťami, depresiou, strachom z budúcnosti, či  bipolárnou poruchou.
Pri podozrení na psychické ochorenie je potrebné poradiť sa so špecializovaným lekárom.
Tvorbu serotonínu podporuje aeróbne cvičenie,  plávanie, beh, bicyklovanie, ale tiež čas strávený na slnku. Pri ňom sa v tele tvorí vitamín D a ten má zase vplyv na uvoľňovanie serotonínu. Do jedálneho lístka je vhodné zaradiť  mliečne výrobky, vajíčka, čokoládu, ovsené vločky, banány, ryby, sója, ďatle, oriešky a semienka. Všetky obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorá sa v tele mení práve na serotonín.
Tip
Pre tvorbu serotonínu su dôležité vitamíny skupiny B, horčík, železo a vitamín C.

Spracovala: silazdravia.sk