Cukrovka – novodobý strašiak

Cukrovka (diabetes mellitus) – je chronická porucha premeny glukózy s obmedzeným prechodom z krvi do buniek tela, následkom čoho sa zvýši cukor v krvi.
Čo ste asi nevedeli

Cukrovka je následkom nejakého chronického zápalu v tele.
Mali by ste spozornieť ak máte viaceré  z týchto príznakov a radšej navštívte lekára aby vás vyšetril: 
  • bolesť dolných končatín, búšenie srdca, srdcová arytmia, časté močenie, ťažké dýchanie,  infekcie, zmeny pokožky, mravenčenie dolnej/dolných končatín, nadváha, náhly úbytok hmotnosti, neostré, matné alebo rozmazané videnie, nočné kŕče nôh v lýtkach, opuch, opuchy dolných končatín, poruchy erekcie, porušenie prekrvovania nôh, potenie, zhoršovanie sluchu, častý smäd, svalové kŕče v dolných končatinách, svrbenie tela, zápach dychu, zápal pošvovej sliznice – kolpitída, zápaly, infekcie močových ciest, zlé hojenie rán, zvýšený pocit hladu, genetické predispozície na cukrovku, u detí sa môže vyskytovať nočné pomočovanie.
Poznáme cukrovku 1. typu a 2. typu. Väčšina postihnutých ma 2. typ. Pri dobrej liečbe a vyhýbaní sa rizikám sa postihnutí môžu vyhnúť komplikáciám – glykémii a oddialiť súvisiace ochorenia ako je ochorenie nervov, zraku, obličiek.
  • cukrovka kvôli pôsobeniu na cievy môže spôsobiť poškodenie sietnice oka, ktoré môže spôsobiť slepotu. Je to diabetická retinopatia. (Dôležité je cukrovku liečiť, na poruchu zraku je vhodná laserová liečba.)
  • pridružiť sa môže polyneuropatia – ochorenie ktoré postihuje periférny nervový systém. K prvotným symptómom patria pocity ako mravenčenie, pálenie, pocity teploty, poruchy senzibility.
  • môže sa objaviť srdcový infarkt, či mozgová cievna príhoda.
Cukrovka 1. typu
Je autoimunitná porucha ktorá postihne bunky pankreasu ktoré produkujú inzulín, vznikne nedostatok inzulínu. Pacient dlho nevie že má cukrovku 1. typu lebo nemá problémy, keď sa prejavia ťažkosti je zničených až 80% buniek pankreasu, cukrovka sa prudko rozvíja a môže vzniknúť až hyperglykemická kóma vďaka vysokým hodnotám cukru.
Bolesť hlavy, potenie, chvenie, závrat, búšenie srdca, hlad, nepokoj, slabosť, porucha videnia, výpadok vedomia, bezvedomie – môže ísť o zníženú hladinu cukru v krvi ihneď zavolajte lekársku pomoc, tel. číslo 155.
Cukrovka 2. typu
Je spôsobená tým, že bunky sa stanú odolné voči inzulínu a pankreas produkuje inzulín v malých dávkach a pomaly vzniká nedostatok inzulínu k množstvu glukózy. Často tento typ dlho prebieha bez ťažkostí, zistí sa pri bežných vyšetreniach. Príčinou je genetická predispozícia, nesprávna výživa, málo pohybu.
Liečba
1. typ cukrovky –  inzulínom
2. typ cukrovky – v ľahšej forme je potreba zmena stravy, zníženie váhy (pri nadváhe), mať pravidelný pohyb, pri ťažšej forme je potrebné užívať lieky na krvný cukor a pri nedostatku inzulínu injekcie inzulínu. Chorý si musí pravidelne kontrolovať cukor.
Tehotenská cukrovka 
Má ju asi 5% tehotenstiev.
  • má zlý vplyv na nenarodené dieťa, lebo často nie je diagnostikovaná – príznaky sú nenápadné alebo nie sú prítomné a tak sa nelieči.
  • príznaky u matky – infekcia močových ciest alebo zvýšená nevoľnosť a vracanie.
  • príznaky u dieťaťa po narodení – vysoká váha, tukový vankúš na šiji, červená pokožka, husté vlasy, porucha vývoja orgánov vysoké hodnoty bilirubínu, hypoglykémia, nízka hodnota kalcia, príliš veľké alebo slabé srdce, svalové kŕče.
  • treba pravidelne v tehotenstve sledovať krvný cukor a zmeniť stravu alebo užívať inzulín aby sa zabránilo nadmernému rastu dieťaťa
  • rizikom cukrovky je cukrovka v rodine, nadváha, predčasný pôrod alebo potraty v predchádzajúcom tehotenstve, matky nad 30 rokov.
  • 90% matiek má neskôr cukrovku druhého typu.
  • deti môžu neskôr mať psychomotorické problémy.
Ako si pomôcť
Vhodné sú: semienka slnečnice, čaj lapacho, jesť vlákninu, jesť menšie chody a častejšie, dodržiavať pravidelný pohyb. ovos, ginko, vitamín E, horčík, vitamín C, chróm, selén, olej z tekvicových semien, chróm, koenzým Q10.
Čo by ste určite nemali jesť
Biele pečivo, bielu ryžu, alkohol, pečené zemiaky, hranolky, vysmážané jedlá, sladkosti, sladené nápoje, biely cukor, bravčové mäso.
Tip
Pre prevenciu cukrovky a liečby zápalov v tele je vhodné užívať potraviny či doplnky výživy ktoré obsahujú polyfenoly. Tieto látky obsahuje vo veľkom množstve napríklad granátové jablko, ale tiež brokolica, čierne ríbezle, grapefruit…
Psychosomatický pohľad
Asi ste mali v detstve či dospievaní pocit, že nemáte kontrolu nad jeho udalosťami, preto potrebujete ovládať svoje okolie, pričom máte pocity že život je neradostný a trpký. Udalosti – najmä vzťahového charakteru vo vašom živote tomu môžu nasvedčovať.
Cukrovka naznačuje, že neviete prijímať sladké stránky života, pôžitok, lásku, lebo ste presvedčený že si ich nezaslúžite alebo sa ich obávate.  Mávate túžbu po tom, čo by mohlo byť keby… Máte tiež veľkú potrebu kontrolovať druhých. Musíte sa naučiť že momentálny okamih je naplnený radosťou. Naučte sa prijať svoju skutočnú podstatu, vedieť prijať lásku aj radosť.

Spracovala: Silazdravia.sk

Viete čo je naozaj za mnohými chronickými či autoimunitnými chorobami?