Tetanický syndróm verzus Tetanus – dve rozdielne ochorenia

Tetanický syndróm (tetánia), nie je Tetanus. Tetánia sa komplikovane diagnostikuje, pretože sa často zamieňa s panickou poruchou či dokonca infarktom. Jej spúšťačom je najmä stres. Tetanus je naproti tomu infekcia, ktorá sa bežne vyskytuje v zemi, prachu, v hnoji a do tela sa dostáva cez otvorené poranenie kože.

Tetanický syndróm (tetánia)
Je trvalý alebo kolísavý stav zvýšenej nervovo – svalovej dráždivosti.
  • hyperventilačná tetánia: rýchle dýchanie, kŕče, pocit nedostatočného nádychu.
  • neurogénna tetánia: často spojená s úzkosťou, strachom, depresiou nezávisle od záchvatu.
Príznaky
Bolesť hlavy, búšenie srdca, brnenie končekov prstov, brnenie pier, depresia, dýchavičnosť, nesústredenosť, nevoľnosť, výbuchy zlosti, agresia, nervozita, poruchy spánku, zhoršovanie pamäti, poruchy reči, poruchy trávenia, potenie, svalové kŕče, poruchy zraku, zmeny nálad.
Príčina
Tetanický záchvat môže vyvolať prudký, náhly pokles vápnika v organizme, ktorý je väčšinou zapríčinený operáciou štítnej žľazy napr. pre jej zväčšenie alebo nádorom, či chemoterapiou.
Často sa zamieňa za panickú poruchu, pretože antitetický syndróm môže byť aj bez záchvatov kvôli nedostatku horčíku, psychické vyčerpanie.
Pri záchvate dýchať do igelitového vrecka – nos a ústa, tak sa koriguje metabolizmus plynov, oxidu uhličitého. Navštívte lekára.
Liečba
  • potrebný je zvýšený prísun vápnika, magnézia, dôležitý odpočinok, relaxácia, zdravá životospráva.
  • dôležité je hodinu, dve pred užitím magnézia a po ňom neprijímať stravu s obsahom vápnika.
  • ginko.
Psychosomatický pohľad
Snažte sa o pokojné jednanie, naučte sa relaxovať, oddychovať, nesnažte sa všetko stihnúť naraz.
Tetanus
Je to infekcia spôsobená toxínom baktérie clostridium tetani, ktorá nie je prenosná z človeka na človeka, do tela sa dostane ranou po poranení. Táto baktéria produkuje vysoko účinný neurotoxín – jed napadajúci nervový systém.
  • prejavuje sa kŕčmi tela a poruchou regulácie vnútorných orgánov. Je to veľmi vzácna choroba vďaka povinnému očkovaniu. Ale úmrtnosť je veľmi vysoká.
  • rizikom je absentovanie očkovania – ktorá sa uskutoční v detstve a potom každých 10 až 15 rokov, zabudnutie na pravidelné opakované preočkovanie, nedostatočná dezinfekcia rany a pri hlbokých poraneniach nevyhľadanie lekárskej pomoci. U drogovo závislých je riziko nákazy z kontaminovanej ihly.
Príznaky
Rezná rana, bolesť hlavy, horúčka, problém otvoriť ústa,ťažké prehĺtanie,  svalové kŕče – bolestivé, žuvacieho, mimického svalstva, svalstva – brucho, chrbát, krk, záklon, hrtanu, bránice – riziko udusenia.
Ak sa vyskytnú po poranení príznaky ako horúčky, potenie a kŕče – vyhľadajte lekára tel. číslo 155.
PREVENCIA – pravidelné očkovanie, dobré dezinfikovanie rany.
Liečba
  • prebieha opakovaným podávaním protilátok proti tetanusu, chirurgické ošetrenie rany, podpora dýchania, tracheotomia – keď je postihnutý hrtan, lieky na uvoľnenie svalstva a na ukľudnenie, antibiotiká ako podporná liečba.
  • komplikáciou je dusenie, zlomeniny vďaka kŕčom, prasknutie svalov a šliach, zápal pľúc, zlyhanie obličiek – rozpadové produkty odumretých poškodených svalov zanesú obličky, zastavenie srdca.

Spracovala: Silazdravia.sk

Emočne nestabilná osobnosť je častejšia než by ste si mysleli