Ak máte tmavšiu, opálenú pokožku, tak prijímate oveľa menej vitamínu D. Viete prečo?

Ľudský organizmus si dokáže vitamín D sám vytvárať za pomoci slnečného žiarenia dopadajúceho na pokožku, avšak  ľudia s tmavšou, opálenou pokožkou prijímajú oveľa menej D vitamínu, pretože takáto pokožka pôsobí ako filter. Ani slnečné lúče v zime nie sú dostatočné, aby sa v pokožke vyprodukovala dostatočná dávka vitamínu D.

  • podporuje vstrebávanie fosforu a vápnika z potravy
  • ukladá sa so zásoby hlavne v tukových tkanivách, svaloch a táto zásoba vystačí na 2 až 4 mesiace
  • odporúčaná denná dávka je 4000 IU
  • varením sa neznehodnocuje
  • vhodné potraviny s obsahom vitamínu D sú: pečeň, rybí tuk, sardinky, makrela, losos, tuniak, maslo, vajcia, mlieko, avokádo atď.
  • v zelenine sa vyskytuje iba vzácne a to najmä v avokáde a lucerne siatej
Hlavné príznaky nedostatku vitamínu D
  • bolesti kĺbov
  • svalová slabosť
  • uvoľňovanie zubov, vypadávanie zubov
  • zápaly ďasien
  • podráždenosť, výbuchy zlosti, agresivita
  • depresia, schizofrénia
  • vyčerpanosť, únava, slabosť
  • imunitné ťažkosti, častá chrípka 
  • psoriáza
  • vysoký krvný tlak
Čo ste asi nevedeli
Horčík je nevyhnutný na výrobu vitamínu D.
Nadbytok vitamínu D
Ak je vitamín D prijímaný v neprimeraných množstvách hrozí toxické predávkovanie, ktoré sa prejavuje najmä oslabením kostí, ukladaním vápnika v ľadvinách, pľúcach, cievach, čo môže mať za následok napríklad ľadvinové kamene. Možná je nevoľnosť, vyšší krvný tlak, strata chuti do jedla, hnačky, pocit na zvracanie, časté močenie, svrbenie pokožky.
Tip
Ak človek trpí chronickými zápalmi a infekciami mal by užívať Vitamín D3 a Kurkumín – ideálne tzv. optimalizovaný kurkumín.

Spracovala: silazdravia.sk

Keď máte na určité potraviny ,,veľkú chuť“