Zápcha je asi jeden z naviac podceňovaných tráviacich problémov. Dokonca mnohí ľudia ju považujú za normálnu.
Za vznikom zápchy je takmer vždy narušené trávenie. Narušené trávenie vedie k zlému vstrebávaniu živín v tenkom čreve. Zle strebávanie živín v tenkom čreve umožní, aby sa potrava, ktorá sa nedostane z čreva do tela (hlavne bielkoviny a tie sú základom nielen regenerácie ale aj dobrej imunity) viedli k zmene črevného mikrobiómu. Takto sa v čreve premnožia proteolitické baktérie. Proteolitocké baktérie sú také, ktoré rozkladajú bielkoviny.
Proteolitické baktérie a premnožená choroboplodná mikroflóra vytvára pre zdravie človeka nebezpečné a jedovaté látky ako napr. fenoly (tieto napr. dokážu zhoršovať kvalitu kože), indoly, polyamíny ako kadaverín a putrescín, nitrozamíny, dokonca v čreve vzniká formaldehyd a podobne. Tieto látky vznikajúce v čreve majú negatívny vplyv na:
-
imunitu – pečeň – krv – dokážu podporovať vznik rakoviny, atď.
Čo ste asi nevedeli
Pritom negatívne pôsobenie na zdravie je nielen lokálne – v čreve, ale aj v iných častiach tela vďaka prenosu týchto látok do tela cez krv a lymfu. Tieto toxíny tvoriace sa v čreve narúšajú samotné črevo a jeho schopnosť hýbať sa. Toto vedie k zápche. Dokonca sa môže stať, že zmena polohy čreva vplyvom zmeny napätia na svale čreva môže vyústiť k zmene držania tela a bolestiam či iným pohybovým problémom napr. môže bolieť oblasť krížov.
Tento proces je nebezpečný aj preto, že dokáže živiť sám seba. Zlé trávenie vedie k spomaleniu vyprázdňovania čreva čo poskytuje viac času na premenu nevstrebaných zložiek potravy na toxické látky a viac času je k dispozícii na vstrebanie vody z čreva do tela. Tým sa stáva stolica suchšia a tvrdšia.
Ako riešiť zápchu
Horčík – dokáže natiahnuť vodu do čreva a zmäkčiť stolicu. Dávka by mala byť veľmi vysoká. Lebo až pri vysokej dávke horčík ostáva v čreve a naťahuje tam vodu a zmäkčuje stolicu. Robí sa to tak, že každý deň zvyšujeme dávku horčíka napr. o jednu, dve tobolky kým sa stolica nestane vodovitou. Dávku horčíka znižujeme postupne, ale dávka horčíka musí byť vždy taká aby bola stolica dostatočne mäkká.
Tráviace enzými – pomôžu rozložiť potravu a keď sa potrava lepšie rozloží, prestane vyživovať choroboplodné baktérie.
Podporiť regeneráciu črevných slizníc, protizápalovú aktivitu a výživu slizníc – vhodná je akáciová vláknina, kvercentín.
Podporiť črevné zdravie prospešným črevný mikrobióm – vhodnými probiotikami.
Udržovať kyslé prostredie čreva – kyslé prostredie čreva vytvára nevhodné prostredie pre choroboplodné baktérie a teda aj zápchy. Samotné choroboplodné baktérie hrubé črevo menia na zásadité. Pre udržanie kyslého prostredia sú vhodné fermentované potraviny a nápoje.
Ak máte zdravotné problémy neváhajte kontaktovať
Andreja Medveďa a jeho team:
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com
Mávate bolesť bedrového kĺbu, kožné alergie, horkú chuť v ústach či problémy s očami?