Bolesť ucha

Bolesť ucha sa vyskytuje vo väčšine prípadov len v jednom uchu. Iba v niektorých prípadoch môžu byť postihnuté obidve uši. Neliečené ušné infekcie môžu viesť k závažnejších ochoreniam a dokonca aj k strate sluchu.
Vedeli ste že

Bolesť v ušiach, alebo v uchu môžete cítiť aj vtedy, keď sa zdroj bolesti nachádza inde v tele, napr.v zuboch.  Je to tak preto, že nervy na tvári a na krku sú úzko prepojené. Môže sa jednať aj o ťažkosti s krčným stavcom C2, ktorý má spojitosť s očami, ušami, nosom, jazykom, dutinami. V určitých prípadoch sa môže jednať aj o infekciu spôsobovanú kvasinkou Candida albicans, ktorá sa usádza na zdravej sliznici a vďaka oslabeniu organizmu dôjde k jej premnoženiu.
Vznik bolesti ucha
Bolesti ucha vznikajú väčšinou:
A. v strednom uchu – jedná sa o infekčný zápal sliznice stredného ucha na jednej, alebo obidvoch stranách spôsobovaný baktériami a vírusmi.
  • najviac sú ohrozené deti do 7 rokov života. Občas sa rozšíri na dutiny bradavkového výbežku (mastoiditída) alebo na mozgové blany.
B. alebo ako zápal vonkajšieho ucha – infekčný bakteriálny, alebo vírusový zápal vonkajšieho ucha ktorý je do ucha zanesený zvonka, keď je ucho vystavené vode, napr. pri plávaní, kúpaní, pri čistení uší kedy sa ušný maz nedostane von z ucha ale je zatlačený hlbšie do ucha.
  • alebo ide o rozšírenie zápalu stredného ucha na vonkajšie ucho. veľmi často sú postihované malé deti do 3 rokov života, športovci a chorí ľudia a nadmerne psychicky a fyzicky zaťažovaní. U detí prechádza do zápalu stredného ucha.
  • niektoré mydlá, šampóny, kozmetické prípravky vyvolajú ekzém ktorý zapríčiní prenos infekcie do ucha.
Ak sa objaví horúčka – ide o komplikovaný zápal – infekcia sa rozšírila do kostí, stredného ucha, mozgu, ktorý vyžaduje liečbu v nemocnici.
Príčina
  • prechladnutie, nádcha (bolesť z prievanu), poškodenia sluchového orgánu, zápaly, upchanie zvukovodu, pri problémoch so zubami, pri problémoch s krčnou chrbticou. Pri zaľahnutí a tlaku v ušiach môže ísť o upchatie zvukovodu väčšinou kvôli nadmernej produkcii ušného mazu. Príliš časté či nesprávne čistenie uší naopak môže privodiť zápal, pretože sa môže podráždiť stenu zvukovodu.
Vyhľadajte lekára aby sa zistila skutočná príčina bolesti.
Liečba 
  • pri liečbe zápalu sa používajú antibiotické kvapky do uší, pri ťažších zápaloch kortikosteroidy.
  • je vhodné inhalovať repík, harmanček, kloktať slanú vodu, prikladanie teplých obkladov na postihnuté ucho.
  • čistenie ucha musí byť vykonávané opatrne lebo vatovou tyčinkou si môžeme pretrhnúť bubienok (suchý, vatový tampón dráždi stenu zvukovodu), lepšie je použiť na čistenie peroxid vodíku zriedený s vodou v rovnakom pomere.
  • vhodný je olivový olej – 1 kvapka oleja izbovej teploty do ucha raz za týždeň alebo v lekárni kúpiť spray, ušné sviečky, ušný olej, ušný roztok.
Psychosomatický pohľad
  • opakované zápaly uší u dieťata môžu mať príčinu aj v hádkach medzi rodičmi. Dieťa nechce počúvať ako sa rodičia hádajú. Bolesť tela tak nasleduje bolesť duše.
Asi niečo nechcete počuť, možno nejakú radu ktorá by vám mohla pomôcť, ste zbytočne tvrdohlavý. Deti majú ťažkosti tzv. duchovnej príčiny dvojakého druhu. Prvá sa týka tzv. karmických alebo dedičných väzieb – to sa týka najmä vrodených chorôb (ale nie je to podmienka), a druhá sa týka rodiny. (Samotných rodičov, najmä matky.) Ak má matka problémy, je neurotická, nesnaží sa o harmonické prostredie, tak všetky negatívne nálady prenáša na dieťa. Čím by teda mala ochorieť ona, ochorie nakoniec dieťa. Preto duchovné prebudenie patrí väčšinou rodičom chorého dieťaťa.

Spracovala: Silazdravia.sk

Nestrácajte hlavu pri bolestiach hlavy