Spontánnosť

Ako malé deti sme boli spontánni. Kričali sme, behali bosí, skákali do kaluže. Až neskôr sme vďaka rodičom, vychovávateľom začali veriť, že robíme niečo zlé, pretože im sa to z rôznych dôvodov nepáčilo. Boli unavení, nahnevaní a jednoducho na nás ,,nemali nervy“ takže sme sa naučili robiť veci aj proti svojej vôli. Nad svojou spontánnosťou sme začali premýšľať a vytvorili sme si tak akúsi brzdu. Tak sme radšej začali žiť na vlne radosti druhých ľudí, aby sme sa aspoň trochu radovali.

Určite ste aj vy už počuli vetu: ,,Radšej sa moc neraduj, lebo po smiechu býva plač.“ Treba tento výrok brať naozaj vážne? Čo ak vznikol iba preto, že po bujarej oslave plnej smiechu, spevu, alkoholu prichádza po vytriezvení na druhý deň ,,plač“? 😃 Byť spontánnym je naozaj nebezpečné?
Pravdou je, že každú chvíľu sa môže niečo pokaziť, ale so spontánnou schopnosťou sa radovať to nemá nič spoločné.
Preberanie vzorcov správania
Vzorce správania preberáme od rodičov. To, čo nám hovorili v detstve rodičia alebo to, ako sa k nám správali, opakujeme. Toto nastavenie však môžeme zmeniť. Prvým a najdôležitejším krokom je uvedomenie. Až potom je možné pokúsiť sa začať robiť veci inak.
Schopnosť byť spontánnym je úzko spätá s vnútorným uvoľnením. Ak je človek úzkostný, ťažko sa chová slobodne, či uvoľnene.  Spontánnosť však nie je impulzívnosť. Impulzívnosť je niečo, čo človek robí skôr v nevyrovnanom stave mysle. Schopnosť jednať spontánne závisí od toho, do akej miery je človek ochotný dôverovať samému sebe.
Podstatné je uvedomiť si, že to nie ste skutočne vy, kto sa nechce radovať, ale že ide o vaše vnútorné nastavenie ktoré vás formovalo vo vašej pôvodnej rodine. Naučte sa dôverovať samému sebe.
Ako byť spontánny
  • súčasťou spontánnosti je aktívny život. Máte nejaké koníčky, niečo čo vás naozaj baví? Máte čas venovať sa samému sebe?
  • nedostatok spontánnosti často vedie aj k pocitom osamelosti. Dovoľte si ísť do spoločnosti, komunikujte s ľudmi.
  • počúvajte svoju intuíciu, svoje túžby.
Byť schopný urobiť niečo čo vás napadne, znamená veriť svojim rozhodnutiam.

Spracovala: Silazdravia.sk

Pochopiť svoje ochorenie?