Rozdiel medzi chrípkou a koronavírusom Covid-19

                                  
Čo ste asi nevedeli

Koronavírus Covid-19  sa môže prejaviť aj stratou chuti a čuchu. Covid-19 nie je sezónnym ochorením ako je tomu u chrípky. Chrípka sa objavuje v chladnom počasí, koronavírus sa  môže objaviť aj v lete. Chrípka aj Covid-19 sú akútne ťažké vírusové ochorenia, prenášané kvapôčkovou infekciou, (kašľom, kýchaním, dotykom, prirodzeným dýchaním, bozkávaním, hovorením, podávaním rúk, kontaminovanými rukami a predmetmi.) Spôsobujú epidémie.
Obdobie nákazlivosti Koronavírusu Covid-19
Inkubačná doba tohto vírusu býva 14 dní (ale môže byť aj dlhšia, dokonca až 5 týždňov) počas ktorých nakazený človek nemusí mať vôbec žiadne príznaky, ale vírus ďalej prenáša. U oslabených, väčšinou starších ľudí, chorých ľudí najmä s pľúcnymi a srdcovými ochoreniami môže zapríčiniť aj smrť. Ukazuje sa, že poškodenie pľúc môže byť také vážne, že môže byť nutná transplantácia.
Dokáže byť aktívny aj 9 dní mimo hostiteľa, ale presné výsledky zatiaľ nie sú známe. (Napríklad na kartóne môže vydržať aj 4dni.)
Obdobie nákazlivosti Chrípky
Obdobie nákazlivosti, teda obdobie kedy sa od chorého na chrípku môžu nakaziť ľudia v jeho okolí je 3 – 5 dní od vzniku príznakov u dospelých, a do 7 dní u malých detí. U oslabených, väčšinou starších ľudí, chorých ľudí najmä s pľúcnymi a srdcovými ochoreniami môže zapríčiniť aj smrť.
Na hladkom povrchu akým je plast, kov môže víru chrípky vydržať až 48 hodín. V oblečení, na papierových vreckovkách 12 hodín, na rukách 5 minút.
PREVENCIA
Časté umývanie rúk a dezinfekcia kontaminovaných predmetov, časté vetranie, vyhýbanie sa ľudom infikovaných vírusom.

Spracovala: Silazdravia.sk

Nepodceňujte koronavírus!

Ozajstné zázračné uzdravenie alebo len sugescia?