Dôležité rady pri používaní ochrany tváre a rukavíc proti vírusom

Možno ste si už všimli ako sa mnohí často chytajú rúška keď im správne nesedí na tvári, prípadne ak majú nasadené aj rukavice, majú pocit, že sa môžu chytať úplne všetkého. Je preto viac než dôležité vedieť, ako správne tieto pomôcky v boji proti vírusom používať, aby sa naopak nestali zbytočnou hrozbou.

Rukavice
Ruky sú najčastejším zdrojom infekcie, preto je veľmi dôležité si ich správne a často umývať aspoň 20 sekúnd s vodou a mydlom.
Ak sa chcete chrániť aj rukavicami, ich nosenie nesprávnym spôsobom môže byť ale ešte horšie, než bez nich, pretože práve na nich sa môžu preniesť rôzne vírusy. Človek má navyše tendenciu dotýkať sa v rukaviciach i vecí, ktorých by sa za normálnych okolností nedotkol. Ďalším problémom je, že človek nedáva pozor a kontaminovanými rukavicami sa bežne chytá predmetov ktoré má vyčistené, a dokonca sa chytá i tváre.
Rukavice je lepšie zvoliť si jednorázové a vyhodiť ich do koša, najlepšie ak ich uzatvoríte v mikroténovom sáčku, ktorý potom do koša vyhodíte. Použité rukavice nepatria do separovaného odpadu!
Ak nosíte látkové rukavice, používajte ich jednorazovo, operte ich na teplote 60 až 90 °C. Po uschnutí ich prežehlite. Môžete ich dezinfikovať aj horúcou parou z parnej žehličky a potom oprať.
Rúško a respirátor
V prípade ochorenia, alebo vtedy ak je predpoklad, že by ste mohli byť nakazení používajte hygienické rúško! Nie respiračnú ochrannú masku s ventilom, pretože tak ohrozujete ostatných okolo seba.
Pred nasadením rúška, respirátora je nutné umyť si ruky mydlom a vodou. Rúško treba skontrolovať či nie je poškodené. Rúško či respirátor musí dobre priliehať k tvári a tesniť okolo nosa, pod bradou a na lícach. Nasadzujte si ich tak, aby ste sa dotýkali iba gumičiek. (Prípadne šnúrok.) Nikdy sa nedotýkajte prednej časti rúška, pretože môže byť kontaminovaná. Počas nosenia sa ho nechytajte! Pred snímaním s tváre si umyte ruky mydlom a vodu. (Alebo použite dezinfekčný prípravok.)
Jednorázové rúško noste iba raz a vyhoďte ho do koša, najlepšie ak ho uzatvoríte do mikroténového sáčku, ktorý potom do koša vyhodíte. Použité rúška, respirátor, ani rukavice nepatria do separovaného odpadu! Rúško je potrebné meniť najneskôr po dvoch hodinách, ale väčšinou skôr podľa závažnosti stavu –  po 15 – 30 minútach. Ak rúško pri dýchaní navlhne, vymeňte ho! V teplom počasí môže byť včas nevymenené rúško nebezpečné, pretože rýchlo zvlhne.
Ak máte rúško ušité z látky, tiež ho používajte jednorazovo, po dvoch hodinách používania je potrebné rúško vymeniť. Operte ho na teplote 60 až 90 °C. Po uschnutí ho prežehlite. Môžete ho dezinfikovať aj horúcou parou z parnej žehličky a potom oprať.
Ak nosíte okuliare, pri nosení rúška sa vám môžu zahmlievať. Dôležité je, aby vám rúško v hornej časti tváre, dobre k tvári priliehalo. Ide o to, aby vám vdychovaný aj vydychovaný vzduch prechádzal len a len cez rúšku a neunikal pod okuliare. Textilné rúško si vylepšite tak, že si na úrovni nosa našijete napríklad antibakteriálny medený drôt, či roztvorenú kancelársku sponku. Dobrou možnosťou je aj sprej proti zahmlievaniu okuliarov ktorý nastriekate na sklá okuliarov a potom vyleštíte handričkou z mikrovlákna.

Spracovala: Silazdravia.sk

Rúško nezaručuje že sa nenakazíte! Preto by sme mali vedieť aké nosiť rúško, či respirátor a ďalšie dôležité rady!

Koronavírus útočí!