Oslabená slezina vplýva na fyzický a psychický stav. Slezina kontroluje počet krviniek v krvi – zachytáva poškodené červené krvinky, pomáha vytvoriť niektoré biele krvinky a protilátky – má vplyv na imunitu, spolu so žalúdkom riadi trávenie, pomáha rozložiť stravu, aby sa mohla stráviť. Pri chorobách krvotvorby, pečene, infekčných chorobách, otrave krvi sa slezina zväčší – aktivuje sa.
Čo ste asi nevedeli
Ak máte viacero z týchto príznakov môže to znamenať oslabenú slezinu:
bolesť hrdla; kruhy pod očami; malý pocit smädu; nadváha; nechty biele; nechuť k sexualite; neplodnosť; nesústredenosť; opuch, opuchy končatín; pocit ľahostajnosti; pocit ťažkej nohy, nôh; priberanie na hmotnosti; spánky, nos zelené sfarbenie, cievky; uši bledé; vyčerpanosť, únava, slabosť; vypadávanie vlasov; výtok z pošvy; čierne bodky na nose (komedóny).
Sliny nám dokážu prezradiť stav našej sleziny. Ak sa ich tvorí priveľa a nedokážu sa udržať v ústach, voľne vytekajú, slezina je určite oslabená. Rovnako nás však na disharmóniu fungovania sleziny upozorňuje aj málo slín a sucho v ústach.
Suché a popraskané pery sú jasným znakom disharmónie sleziny; praskliny v kútikoch úst svedčia o probléme s dvanástnikom.
Slezina symbolizuje naše vnímanie sveta, ak máme pocit, že svet je ťažký a zlý, pravdepodobne môže byť oslabený práve tento orgán.
Čo môže oslabovať slezinu
-
sladené jedlá, zákusky, koláče, sladké limonády, sladké ovocné džúsy, kolové nápoje.
-
alkohol, údeniny, nepravé tuky, polotovary, konzervy.
-
nevhodné kombinácie potravín (nevhodná kombinácia – mäso + zemiaky; mäso + knedľa; mlieko + ovocie atď.)
-
nepravidelná strava, veľké množstvo stravy ale naopak aj dlhodobá konzumácia veľmi malých objemov jedla.
-
vysmážanie, grilovanie, priveľa korenín.
-
studené jedlá a nápoje.
-
stres, úzkosť.
Čo by ste si mali pamätať
-
optimálny čas na prijatie raňajok je od 7 do 9 hodiny.
-
od 21. – 23. hod. nastáva v slezine útlm, je dobré dopriať telu oddych, už nejesť ani nepiť.
-
vhodné bylinkové čaje – kvet bazy, čiernej, rebríček obyčajný, žihľava dvojdomá, čistec lesný, horec, angelika lekárska, hluchavka biela, jazmínový čaj, slez maurský, tymián, fenikel, šalvia, klinčeky.
-
vhodné jedlo – pšeno, sója a výrobky z nej, kukurica, mrkva, kaleráb, mladý hrášok, ďatle, broskyne, moruše, maliny, jahody, marhule, čerešňe, gaštany, cícer, goji, tekvica, cvikla, rakytník rašetliakový, polievky z kuraciny, veľké fazule, oranžová šošovica, slzovka, med, čierny sezam, pažítka, petržlenová vňať, špenát.
-
vhodné koreniny – kurkuma, zázvor, koriander, škorica, kôpor, muškátový orech, sladké drievko, čerstvo zomleté ľanové semienka, slnečnicové, konopné, sezamové semená.
Spracovala: Silazdravia.sk