Vírus? Udržte fit imunitu!

Dobrá imunita chráni človeka proti vonkajším i vnútorným škodcom, civilizačným chorobám, škodlivým látkam… Chronický stres, nevhodné pracovné podmienky, narušené duševné zdravie, málo spánku, nedostatok pohybu, nedostatok vitamínov, znečistené prostredie, fajčenie, nadmerné požívanie alkoholu, cukru – to všetko našu imunitu výrazne poškodzuje. Problém s imunitou je vo väčšine prípadov výsledkom dlhodobého, veľakrát deštruktívneho procesu.
Čo ste asi nevedeli

Prvou líniou pri obrane organizmu tvorí tzv. prirodzená (vrodená) imunita, ktorá je človeku daná geneticky. Druhá línia sa nazýva získaná imunita. Táto sa formuje počas života pri kontaktoch s cudzorodými látkami. Získaný imunitný systém vyžaduje určitý čas na reagovanie voči napadajúcemu mikroorganizmu, disponuje však tzv. imunologickou pamäťou, to znamená, že si pamätá ak sa stretol s určitým mikroorganizmom v minulosti, takže dokáže rýchlejšie reagovať pri nasledujúcom kontakte s tým istým mikroorganizmom. Preukázateľné kroky ktoré napomáhajú  k tomu, aby imunita zostala v dobrej kondícií, je pestrá strava, kvalitný spánok a zníženie stresu.
Príznaky oslabenej imunity
  • silný pocit únavy, bolesti kĺbov, opakované bakteriálne, vírusové, plesňové ochorenia.
Oslabená imunita sa podieľa na vzniku rôznych ochorení, ako napríklad – poruchy funkcie štítnej žľazy, zápalové  ochorenia obličiek, reumatické ochorenia, gynekologické ťažkosti, kožné ochorenia, alergie, bolesti chrbtice, bolesti hlavy, nádorové ochorenia…
Choroby nikdy nepodceňujte!
Na slabú imunitu majú vplyv nedoliečené ochorenia, hlavne infekčného a zápalového typu.
Podpora imunity
  • v prvom rade je dôležitý príjem vitamínu D min. 600IU od 1 do 70 rokov denne, pre starších ako 70 rokov 800IU, v prípade ochorenia alebo na prevenciu aj 2000IU denne
  • tiež vitamín C, najmä lipomozálny vitamín C pretože zaisťuje vyššiu hladinu vitamínu C v plazme a lepší prestup dovnútra buniek. Zdravý človek by mal užívať 1 až 3 g denne, pri ochoreniach sa táto dávka odporúča aspoň dočasne zvýšiť. Dr. Robert Cathard uvádza, že pri liečbe vitamínom C sa u niektorých pacientov dostával až na množstvo okolo 100 – 200 g za 24 hodín. Predpokladá sa ale, že vysoké dávky vitamínu C môžu spôsobovať ľadvinové kamene, tomu sa však dá predísť užívaním kyseliny listovej (vitamín B9), čas od času aj vitamínom B6 a horčíka. Kyselina listová sa pri zvýšených dávkach vitamínu C rýchlejšie vstrebáva, preto je dôležité užívať ju aj keď nábeh na tvorenie kameňov nemáte. Dobrou možnosťou je tiež infúzia vitamínu C. Vitamínom C sa nedá predávkovať, telo si vezme koľko potrebuje a zbytok vylúči stolicou a močom. Avšak v tomto prípade treba vedieť, či má pacient dobrú funkciu obličiek, a či nemá problém s metabolizmom železa. Po podaní infúzie treba dbať na zvýšený príjem tekutín.
  • Selén (100 mcg denne)
  • Zinok (20 mg denne) a ideálne aj magnézium (400 mg denne.)
  • imunita je spojená s črevnou mikroflórou. Vhodné je užívať probiotiká, ale aj prebiotiká.
  • rekreačný šport, či primerané krátkodobé telesné cvičenie. Vhodné je 4 x za týždeň aspoň 15 minút, maximálne hodinový tréning.
  • vhodné je otužovanie, pobyt v saune.
  • kvalitná, pravidelná strava. Vhodná je kurkuma, zázvor, oregánový olej, japonské huby pretože obsahujú vysoký podiel antioxidantov a betaglukánu (shitake, reishi, hliva ustricová.)
Čo ste asi nevedeli
Zinok má rozhodujúci význam pre celistvosť sliznice, pričom celistvosť sliznice je jednou z kľúčových podmienok na to aby sa nám patogény nedostali do tela.
Tip
Proti vírusom je vhodné užívať tinktúry z bylín ako napríklad z vrby, bazalky, rakytníku, grapefruitu, cesnaku, bazalky, huby šiitake. Rovnako tak kozie mlieko (kozie tablety) a ibištek jedlý.

Spracovala: Silazdravia.sk

Pozor na prechodenú chorobu!